Zdravlje Simptomi i pomoć 31. listopada 2017.

Zašto žene nakon četrdesete češće imaju žučne kamence?

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Između 10 i 20 posto svih odraslih osoba iznad 40 godina ima žučne kamence, međutim, samo jedan do tri posto žali se na simptome. Žučni kamenci se pojavljuju kod skoro 25 posto žena do dobi od 60 godina i do 50 posto do dobi od 75 godina. Oko 20 posto muškaraca ima žučne kamence do dobi od 75 godina.

"Žučni kamenci su najčešća bolest žučnoga trakta, a češće nastaju kod žena iako 10 % populacije ima dijagnozu žučnih kamenaca. Ono što znamo danas je da dva puta češće obolijevaju žene. To je najvjerojatnije tako što kod žena uslijed trudnoća dolazi do većih oscilacija spolnih hormona, a tu su ključni estrogen i progesteron koji imaju učinak na samu kontrakciju žučnog mjehura i koncentraciju žuči. Simptom žučnih kamenaca je specifična bol pod desnim rebrenim lukom ili kako se kolokvijalno kaže bol u žličici. Bol počinje u gornjem dijelu abdomena i širi se pod desni rebreni luk i desnu skapulu u desnu stranu između dvije lopatice", objašnjava dr. med. Katja Grubelić Ravić, specijalist, internist i gastroenterolog - hepatolog iz Poliklinike Amruševa u Zagrebu.

Većina osoba sa žučnim kamencem nikad ne osjeti simptome

Većina osoba sa žučnim kamencem, njih oko 80 posto nikad ne osjeti simptome. Oni koji imaju simptome pate od jakih isprekidanih bolova, a analgetici ne donose olakšanje te se potrebno javiti liječniku jer žučni kamenci u pravilu nikada ne nestaju sami od sebe. Kad nastupi akutna bol, ona se liječi u bolnici uz obavezno provođenje dijagnostičkih postupaka kako bi se isključile druge komplikacije budući da žučni kamenci u većini slučajeva ne uzrokuju nikakve simptome pa otkrivanje kamenaca ne znači i da su oni uzrok boli te je potrebno otkloniti i druge moguće uzroke.

Možda te zanima... Žučna dijeta - što trebaš jesti da bi držala žuč pod kontrolom? Dijeta

Tri su osnovna pristupa liječenju žučnih kamenaca - pristup čekanjem, nekirurško uklanjanje kamenaca i kirurško uklanjanje žučnjaka. Na pojavu žučnih kamenaca može utjecati i variranje tjelesne težine, upotreba lijekova za snižavanje kolesterola, gladovanje, veće spomenuta trudnoća, ciroza i dijabetes.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.