Zdravlje Brinem o sebi 09. srpnja 2021.

Troje liječnika otkriva svoje trikove za imunitet i zdravlje u doba pandemije

Foto: Privatna arhiva Dr. Škugor, dr. Nikšić i dr. Vukčević tjelovježbu smatraju važnim dijelom svog života, a isto preporučuju i svojim pacijentima

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Briga o sebi, kako fizički tako i psihički, važni su za zdrav i dug život. I liječnici svojim pacijentima savjetuju upravo ovo pa smo saznali od troje liječnika iz Poliklinike Affidea kako oni brinu o svom zdravlju i imunitetu

Živimo u doba svjetske pandemije uzrokovane novim virusom, pa je više nego ikad važno brinuti o svom fizičkom i psihičkom zdravlju. Zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje loših navika poput cigareta i pretjerane konzumacije alkohola najčešće se spominju kao ključ zdravog i dugog života. I liječnici svojim pacijentima savjetuju brigu o sebi, kako fizički tako i psihički pa smo saznali od troje liječnika iz Poliklinike Affidea kako oni brinu o svom zdravlju i imunitetu.

Dr. Jasmin Nikšić specijalist je fizikalne medicine i rehabilitacije i bavi se ultratriatlonom, tzv. Ironaman distancom (plivanje 3,8km, bicikliranje 180km, trčanje 42,2km) i trči maratone (14 zasada).

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Dr. Jasmin Nikšić bavi se ultratriatlonom, tzv. Ironaman distancom i trči maratone

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Dr. Jasmin Nikšić bavi se ultratriatlonom, tzv. Ironaman distancom i trči maratone "Uvijek savjetujem ljudima da se puno kreću, da paze na tjelesnu težinu jer pretilost je jako opasna, a i pokazala se najrizičnijim faktorom za teži oblik korone. Savjetujem aerobne sportove i nema granice u godinama jer osobno poznam ljude u osmom desetljeću koji redovito trče maratone te savjetujem korektivne vježbe za trup gdje ljudima dosta može pomoći pilates", kaže dr. Nikšić čiju prehranu je složio nutricionist Nenad Bratković s kojim surađuje pet godina te dodaje da gotovo nikad ne pije ništa osim vode i limunade od cijeđenog domaćeg limuna. Također, dr. Nikšić imunitet ojačava svakodnevnim vježbanjem, a i najviše ga vesele ranojutarnji treninzi prije posla.

Iako je pandemija dosta promijenila naše živote, liječnik kaže da se u njegovim trenažnim i prehrambenim aktivnostima ništa nije promijenilo, jedino što ne može prisustvovati na trkama u inozemstvu.

Dr. Indira Vukčević, spec. ginekologije i opstetricije smatra da je tjelovježba od temeljnog značaja za našu psihofizičku harmoniju jer i sa svojim pacijenticama često razgovara o temama tjelovježbe, raznovrsne prehrane, korištenju probiotika i suplemenata, posebno vitamina D te načinima rješavanja tjeskobe i anksioznosti.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Dr. Indira Vukčević voli plivati, a more i sunce za nju imaju ulogu psihoterapeuta i fizijatra

"Naravno, tjelovježba koja je prilagođena dobi, osobnosti i fizičkim mogućnostima. Ne zaboravimo i vježbe disanja koje nam pomažu kako se lakše nositi u stresnim situacijama", kaže liječnica te se osvrće na pandemiju u ovoj trenutno živimo.

"Kada smo početkom siječnja 2020. godine počeli dobivati prve informacije o koronavirusu sigurna sam da nitko od nas tada nije mogao zamisliti pandemiju ovakvih razmjera kao ni da će nam ona nepovratno promijeniti živote. U ovim neizvjesnim vremenima od iznimne je važnosti što jedemo, gdje živimo, koliko spavamo i  koliko smo fizički aktivni jer to izaziva niz reakcija koje mogu promijeniti naše zdravstveno stanje", kaže dr. Vukčević te dodaje da sa svojom obitelji obožava duge, ali zaista duge šetnje u prirodi.

"U rano proljeće počinjem plivati, a more i sunce za mene imaju ulogu i psihoterapeuta i fizijatra. Uživanje u dobrim knjigama, filmovima i glazbi neizostavan su dio mog načina opuštanja niz godina koje ni pandemija nije promijenila", kaže.

Dr. Jakša Škugor specijalist je radiologije i fizičkom aktivnošću i sportom bavi se još od mladosti. U početku je to bilo veslanje i tenis. a odlaskom na fakultet počeo se baviti vježbanjem u teretanama.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Dr. Jakša Škugor bavi se sportom od mladosti, a sada vježba u svojoj kućnoj teretani

"Dolaskom pandemije prilagodio sam se uvjetima, sada vježbam uglavnom u kući u svojoj teretani, više trčim, planinarim i šetam sa svojom irskom setericom. Uglavnom izbjegavam zatvorene prostore", kaže dr. Škugor. Što se tiče jačanja imuniteta, kaže da u zimskim mjesecima, posebno u doba pandemije, u prehranu dodaje preparate beta glukana i vitamina C, a u ljetnim mjesecima Astaxanthin.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Dr. Jakša Škugor trči, planinari i šeće sa svojom irskom setericom

"Uobičajeni dodatci su aminokiseline i proteini ovisi o intenzitetu fizičke aktivnosti", kaže liječnik te dodaje da se voli opustiti uz dobar whiskey i kubanske cigare u u svom masliniku i vinogradu. Liječnik svoju prehranu prilagođava godišnjem dobu, a dominira mu mediteranski način prehrane s puno ribe, povrća i maslinova ulja iz vlastitog vrta.

Affidea djeluje u Hrvatskoj od 2008. godine, pri tome osiguravajući široki raspon usluga po najvišim medicinskim, europskim i svjetskim standardima. Nudi dijagnostičke usluge i specijalističke preglede na četiri lokacije u tri grada; Zagrebu, Šibeniku i Splitu. Usluge dijagnostičkog snimanja uključuju magnetsku rezonanciju MR, višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju MSCT, rendgen RTG, mamografiju, ultrazvuk UZ. Affidea centri u Hrvatskoj postali su nezaobilazna odrednica kako privatnih pacijenata tako i pacijenata javnog zdravstvenog osiguranja (HZZO) upravo zahvaljujući kompetenciji tima vrhunskih stručnjaka, dugogodišnjem medicinskom iskustvu i velikim ulaganjima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.