Zdravlje 31. kolovoza 2015.

Uzroci prištića i kvrga na tjemenu

Kosa-Vlasiste
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prištići ili bolne kvrge na vlasištu mogu se liječiti antibiotskom terapijom, ali prije toga potrebno je uzeti bris prištića kako bi se utvrdio uzrok infekcije, savjetuje dermatologinja Zdenka Zorić. Koji su sve mogući uzroci bolnih prištića na vlasištu, pročitaj u odgovoru

Pitanje čitateljice

'U posljednja 3 mjeseca počeli su mi se pojavljivati prištići na tjemenu. To nisu samo prištići u vlasištu, već ponekad nastanu cijele kvrge koje znaju biti bolne. Prije 3 mjeseca prestala sam piti kontracepcijske tablete, napravila sam stanku i počela koristiti ponovo druge tablete, ali oni nisu nestali. Ne znam ima li to veze s ciklusom jer se pojavljuju većinom u sredini ili krajem ciklusa. Zanima me zašto se pojavljuju i kako da ih se riješim'?

Odgovor dr. Zdenke Zorić

Poštovana, po Vašem opisu u obzir dolazi dijagnoza folikulitisa i perifolikulitisa, za preciznije postavljanje dijagnoze nedostaje podatak da li nakon pojave 'bolnih kvrga' ostaju ožiljci. Uzroci su infekcija, trauma folikula dlake, trljanje, a za neke slučajeve kažemo da su idiopatski jer ne znamo uzrok. 

Svakako se javite dermatologu koji će prema kliničkoj slici preporučiti lokalnu ili peroralnu antibiotsku terapiju te prema potrebi drenažu nodusa ('kvrge' koje opisujete) ili prema potrebi dalju obradu (uzimanje brisa 'prištića'), nakon čega se točno zna koji je uzročnik infekcije. Ako uz antibiotsku terapiju ne dolazi do poboljšanja, može se učiniti biopsija i krvne pretrage jer postoji nekoliko različitih uzroka folikulitisa i perifolikulitisa.

Pročitaj što znači svrbež vlasišta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.