Zdravlje 23. siječnja 2023.

Novo istraživanje dokazalo štetnost UV lampi za nokte i njihovu povezanost s rakom kože

Foto: Pexels Osim što su uočena oštećenja DNA, zabilježena je i poremećena funkcija mitohondrija što može rezultirati dodatnim oštećenjima stanica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gel manikure sve su popularnije, a već se nekoliko godina upozorava na štetan učinak UV lampi koje se koriste za stvrdnjavanje odnosno "sušenje" gela za nokte. Novo istraživanje prvo je koje je tu pretpostavku ispitalo te rezultati pokazuju da izloženost zračenju UV lampti izaziva oštećenja DNA, pojavu karcinoma te staničnu smrt.

Otkako su došle na tržište, UV lampe koje se koriste za "sušenje" akrilnog gela i laka za nokte označene su kao uglavnom sigurne za korištenje te do sada nije provedeno temeljito istraživanje na tu temu unatoč tome što je štetnost UV zračenja poznata, navodi NBC. Dosadašnje tvrdnje o sigurnosti i potencijalnoj štetnosti UV lampi temeljile su se na teoretskim procjenama izloženosti UV zračenju, no znanstvenici sa Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su u istraživanju objavljenom 17. siječnja prvi put proveli ispitivanje utjecaja UV lampi za nokte na ljudskim stanicama.

Mutacije izazvane UV lampom iste kao kod osoba oboljelih od raka

Ultraljubičasto ili UV svjetlo je dio elektromagnetskog spektra čije se valne duljine protežu između 10 i 400 nm. UV lampe koriste žarulje koje emitiraju zračenje valnih duljima od 340 do 395 nm što je ujedno i najštetniji dio UV spektra. Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta izložili su mišje i ljudske stanice zračenju koje emitiraju UV lampe, a prvo što su uočili je oštećenje DNA. "Također smo vidjeli da se neka oštećenja DNA ne popravljaju tijekom vremena i dovode do mutacija nakon svakog izlaganja UV lampi", komentirao je profesor Ludmil Alexandrov, autor istraživanja. 

Osim što su uočena oštećenja DNA, profesor Alexandrov dodaje kako su zabilježili i poremećenu funkciju mitohondrija što može rezultirati dodatnim oštećenjima stanica. Rezultate su usporedili sa stanicama osoba koje imaju karcinom kože i primijetili da se radi o istom uzorku mutacija kod stanica oštećenih UV lampom i onih zahvaćenih karcinomom kože

Treba li potpuno izbjegavati manikuru koja uključuje UV lampu?

Autori istraživanja navoda da rezultati pokazuju kako bi rizik korištenja UV lampi mogao biti veći nego što se očekivalo. "Naši eksperimentalni rezultati i prethodni dokazi snažno upućuju na to da zračenje koje emitiraju UV lampe za nokte mogu uzrokovati rak na rukama i da UV lampe, slično solarijima, mogu povećati rizik od raka kože i u ranijoj dobi", stoji u istraživanju. Ipak, koliko takvih manikura je potrebno da bi oštećenje stanica dovelo do karcinoma još nije poznato. 

Alexandrov je objasnio kako je njihovo istraživanje prvo koje je uistinu istražilo utjecaj UV lampi za nokte na staničnoj razini te da je, iako rezultati upućuju na njihovu štetnost, potrebno provesti istraživanja izloženosti koja mogu potrajati i 10 godina ako želimo dobiti najtočnije rezultate. Dok ne dobijemo rezultate takvih istraživanja, najbolje bi bilo izbjegavati ih ili se zaštiti od zračenja pri idućem posjetu salonu za uljepšavanje. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Krema za sunčanje smanjit će štetan utjecaj UV svjetlosti na kožu, no zaštićen neće biti sam nokat

Kako zaštiti ruke od zračenja UV lampi za nokte?

Ako ipak ne možete zamisliti život bez gel manikure i trajnih lakova, postoji nekoliko načina kako smanjiti štetan utjecaj UV lampi za nokte. Zaklada za rak kože savjetuje da ruke prije manikure namažete kremom za sunčanje koja štiti od UVA i UVB zraka. Krema za sunčanje smanjit će štetan utjecaj UV svjetlosti na kožu, no zaštićen neće biti sam nokat ispod kojeg se može pojaviti rijedak oblik karcinoma zvan subungvalni karcinom. Takav karcinom karakterizira smeđa ili crna linija ispod nokta. 

Drugi način kako zaštiti kožu oko nokta je pomoću rukavica bez prstiju. Rukavice su još efikasnije u zaštiti od kreme za sunčanje iako ne mogu zaštiti kožu oko samog nokta zbog nepraktičnosti. Najbolje je, dakle, koristit i kremu i rukavice. 
 

Možda te zanima... Prvi znak melanoma, prepoznaj ga i reagiraj odmah Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.