Zdravlje 13. ožujka 2022.

Kako prirodno napraviti detoks kose i vlasišta u proljeće?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stiže nam toliko željeno proljeće, čak nas i sunce mami u prirodu. No, kosa nam je nezadovoljna, petlja se i žudi za vlagom i njegom. Kako napraviti detoks kose i vlasišta i kako to pomaže cjelokupnom zdravlju skalpa?

Na tržištu je more preparata za njegu kose, ali koji je dobar baš za tebe? U nastavku pročitaj sve savjete za detoks kose u proljeće koje preporučuje frizerka Valentina Tuđman. Našoj suradnici smo postavili 3 ključna pitanja za njegu kose na prelasku iz zime u proljeće.

Detoks kose - kako njegovati kosu u proljeće?

Savjet stručnjaka jest da probaš proizvode kao što su hidratantni šamponi, odnosno oni koji kosi vraćaju vlagu, a ne otežavaju je i pri tome lagano čiste bez osjećaja težine ili elektriciteta. No, ako želiš profesionalnu njegu u profesionalnim salonima možeš potražiti tretman za dubinsku njegu i hidrataciju. Ti tretmani djeluju u samoj srži vlasi i ugrađuju polipeptid dobiven iz graška u već postojeću strukturu vlasi! Drugi korak tretmana popunjava vanjska oštećenja tj. kutikulu kose. Njegov osvježavajući miris djeluje aromatično i opuštajuće, a kad opipaš kosu osjetiš mekoću i debljinu same vlasi, dok te vizualno oduševljava njen sjaj. Kosa nakon tog tretman ostaje njegovana do 6 tjedana, ovisno o tome kako ćeš se dalje brinuti o njoj i čime ćeš ju tretirati. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Nakon zime i naše vlasište nužno treba proljetni detoks

Tijekom zime često boravimo u grijanim prostorijama, stoga se na našem cijelom vlasištu mogu pojaviti nakupine mrtve kože koje mi vidimo ili osjetimo pod prstima kao male ljuskice. No, kako se toga riješiti?

Potrebno je napraviti tretman koji se u profesionalnim salonima naziva piling vlasišta ili detoks vlasišta. Postoje već pripremljeni kozmetički proizvodi u obliku paste ili proizvodi poput raznih mješavina "Botanic ulja" koji su specifični po svom njegujućem sastavu, objašnjava frizerka Valentina Tuđman.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Detoks za kosu kod kuće: Možeš li napraviti detoks tretman samostalno?

Većina žena kod kuće ima biljku Aloe veru na prozoru, a sad je došao pravi trenutak da ju i upotrijebiš. Iz jednog lista izvadi gel, tj. oguli zelene stranice i zatim u njih dodaj:

  • 5 žlica kokosovog ulja jer je bogat vitaminom F,
  • dvije žlice palente
  • Sve dobro izmiješaj štapnim mikserom. 

Dobivenu mješavinu nanesi na vlasište, omotaj kosu prozirnom folijom i ostavi da djeluje nekoliko sati. Prije pranja dobro izmasiraj vlasište. Slobodno s češljem nježno otkloni ljuskice. Zatim bogato šamponiraj kosu dva puta i bilo bi poželjno da upotrijebiš clarifying šampon tj. šampon čistač koji oslobađa vlas kose od nagomilanog laka i ostalih preparata  koje si tako "marljivo" stavljala na kosu od jeseni do proljeća jer si ju time štitila od vlage i smoga. 

Ako ti se to sve čini komplicirano, uvijek možeš posjetiti stručnjaka koji će u tom slučaju odraditi sav posao uz ugodnu masažu vlasišta kojom se uz samo čišćenje stimuliraju i druga osjetila pa se pritom možeš i opustiti, kaže Valentina Tuđman, vlasnica Frizerskog salona "Valentina" u Bisačkoj ulici 10 u Zagrebu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Možda te zanima... Najbolje maske za kosu: 9 maski za 9 različitih tipova kose Zdravlje

Koja ulja koristiti za kosu i zašto?

U nekim istočnim kulturama kao u Zemlji Izlazećeg Sunca, žene puno više vremena i truda poklanjaju njezi svoje kose. Puno više koriste proizvode na bazi prirodnih sastojaka i poštuju blagodati raznih ulja kao što su:

  • ulje avokada koje hidratizira kosu te kao i ulje suncokretovih sjemenki štiti boju od blijeđenja, 
  • kokosovo ulje bogato je vitaminom F kojeg tvoja kosa treba,
  • nevenovo i ricinusovo ulje pomažu kosi u rastu,
  • list biljke nim i timijan čiste kosu,
  • čajevac pomaže u borbu protiv prhuti,
  • lavanda, kamilica i ružmarin umiruju,
  • đumbir i maslačak vraćaju vlagu,
  • dok kopriva u kombinaciji sa preslicom pomaže pri rastu kose i pospješuje cirkulaciju.

Istočnjačka kosa je puno deblje niti i otpornija na jako sunce, a djeluje sjajnija zbog sunčanog odbljeska od tako tamne boje.  Zapadnjačka kosa je tanje strukture i zbog toga bi joj trebala priuštiti malo više pozornosti i njege, pogotovo one s prirodnim sastojcima. Upamti da prirodni pripravci puno sporije pokazuju rezultate koje bi željela odmah vidjeti, ali…ne odustaj, daj im još jednu priliku i malo više vremena!

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.