Zdravlje Brinem o sebi 30. lipnja 2021.

Bolna kralježnica: Najčešći uzroci bolova i najučinkovitija metoda oporavka

Foto: Guliver/Shutterstock Bolesti kralježnice se najčešće liječe rehabilitacijom, a dr. Nikšić objašnjava da se operira samo kada pacijentu "padne stopalo" ili kad izgubi kontrolu stolice i/ili mokrenja što se dešava zaista jako rijetko

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od bolesti kralježnice boluje gotovo svaka deseta osoba u Hrvatskoj, a puno je veći broj onih koji se svakodnevno žale na bolove u leđima zbog sjedilačkog načina života što nije ni čudno jer puno svakodnevnih aktivnosti obavljamo u sjedećem položaju.

Bolna kralježnica drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života, često se javlja osjećaj ukočenosti, trnci, poteškoće prilikom dizanja i ustajanja iz kreveta, bol prilikom vožnje automobilom, poteškoće sa spavanjem, a jake bolove ponekad ne mogu ublažiti niti jaki analgetici.

 | Author: Affidea Foto: Affidea dr. med. Jasmin Nikšić, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije "Osamdeset i četiri posto ljudi barem jednom u životu ima bol u leđima, dok je 40 % imalo bol u leđima u zadnjih šest mjeseci. Smatra se da je 1 % populacije trajno nesposobno za rad zbog problema s kralježnicom, a još 1 % je trenutno nesposobno. To čini bolove u leđima jednim od najčešćih tegoba s kojima se čovjek susreće, najčešće dolazi do tzv. diskus hernije gdje disk koji se inače nalazi između dva kralješka pukne ili napukne te tada kompromitira leđnu moždinu što onda stvara probleme odnosno bolove", kaže dr. Jasmin Nikšić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz Poliklinike Affidea.

Mogući izvor bolova su kralježak, zigoapofizealni zglob, disk, ligamenti, mišići i fascije, korijen živca, objašnjava liječnik i savjetuje da kad se jave bolovi najbitnije je javiti se liječniku jer se najviše toga može utvrditi samim pregledom, dok je ponekad potrebna dodatna dijagnostika tipa RTG ili MRI.

Pitali smo liječnika koji je savjet za osobe koje rade u sjedećem položaju i tako provode više od 8 sati dnevno, a možda i više.

"Osobe koje puno sjede trebale bi vježbati muskulaturu trupa, a pogotovo treba obratiti pozornost na unutarnje mišiće leđa koji su najbitniji za biomehaniku i tu često pacijentima preporučujem pilates".

Kako se liječe bolesti kralježnice?

Bolesti kralježnice se najčešće liječe rehabilitacijom, a dr. Nikšić objašnjava da se operira samo kada pacijentu "padne stopalo" ili kad izgubi kontrolu stolice i/ili mokrenja što se dešava zaista jako rijetko.

"U ostalim slučajevima tu je rehabilitacija najbolje rješenje, treba pojačati samu muskulaturu trupa, poneka elektroterapija poboljša vaskularizaciju navedenih područja, svakako je najbolja radiofrekvencija. a ono što je i meni osobno najviše pomoglo su manipulacije po Kaltenborn školi", kaže dr. Nikšić.

Affidea djeluje u Hrvatskoj od 2008. godine, pri tome osiguravajući široki raspon usluga po najvišim medicinskim, europskim i svjetskim standardima. Nudi dijagnostičke usluge i specijalističke preglede na četiri lokacije u tri grada; Zagrebu, Šibeniku i Splitu. Usluge dijagnostičkog snimanja uključuju magnetsku rezonanciju MR, višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju MSCT, rendgen RTG, mamografiju, ultrazvuk UZ. Affidea centri u Hrvatskoj postali su nezaobilazna odrednica kako privatnih pacijenata tako i pacijenata javnog zdravstvenog osiguranja (HZZO) upravo zahvaljujući kompetenciji tima vrhunskih stručnjaka, dugogodišnjem medicinskom iskustvu i velikim ulaganjima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.