Zdravlje Zdravlje žena 27. prosinca 2021.

5 zdravstvenih teškoća koje možeš riješiti plakanjem

Foto: Guliver/Shutterstock Plakanjem možeš smanjiti stres
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas društvo plakanje vidi kao znak slabosti, međutim, ako imaš osjećaš da želiš plakati - plači.

Žene u Sjedinjenim Američkim Državama plaču 3,5 puta mjesečno, a muškarci 1,9 puta. No, plakanje stvarno ima više zdravstvenih koristi, a Bright Side navodi koje su to.

Stres

Studija iz 2014. otkrila je da plakanje može pomoći ljudima da se opuste tijekom stresnih vremena. Rezultati plača nisu trenutačni i moglo bi proći nekoliko minuta prije nego što se tijelo počne opuštati. Prema istraživačima, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS), koji kada se aktivira, djeluje umirujuće na mozak.

Krvni tlak

Visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. No dobra je vijest da, prema nekoliko studija, plakanje snižava krvni tlak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom. Naravno, ako ima ozbiljne proble s tlakom ne oslanjaj se na plakanje nego potraži liječničku pomoć.

Možda te zanima... Plakanje je znak zdravog srca, a osobe koje često plaču imaju poseban karakter Psiha i seks

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačeš mogu očistiti nečistoće, poput dima i prašine. Također, kada plačeš, tvoje suze ispiru toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Ovo uklanjanje toksina pomaže smanjiti razinu kortizola u tijelu, što rezultira boljim raspoloženjem. Stoga ne čudi da često možeš osjetiti kako težina odlazi nakon dobroga plakanja.

Promjene raspoloženja

Ako se pitaš zašto se tvoje ponašanje pretvorilo u agresivno i stalno se osjećaš anksiozno i razdraženo u posljednje vrijeme, onda bi trebala znati da definitivnog odgovora ne može biti. Promjene raspoloženja mogu se dogoditi zbog različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u tijelu. No, kad plačeš, taj višak mangana istječe iz tijela zajedno sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu i kao rezultat, čini te mirnom i usredotočenom.

Možda te zanima... Učitelj plakanja iz Japana: plakanje jednom tjedno smanjuje stres! Psiha i seks

Bol

Kad si u fizičkim bolovima, nekoliko se kapljica suza često nehotice otkotrlja. Na taj način tijelo smanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da, osim što je plakanje vrsta tješenja same sebe, emocionalne suze oslobađaju i oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.