Psiha i seks Moje emocije 30. listopada 2019.

5 pokazatelja loše veze, spasi se na vrijeme

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravi odnosi mogu biti snažni poticatelji zdravog mentalnog i emocionalnog rasta i ljubavi. Nezdrav odnos s druge strane donosi toksičnost i ogorčenost. Međutim, ponekad je teško vidjeti sve znakove i upozorenja ako si u vezi s nekim tko te je apsolutno očarao.

Uzmimo za primjer Carrie i mr. Big u Seks i gradu. Iako je lako romantizirati njihovu izvanbračnu vezu, dokazi su prilično jasni: to je veoma nezdrava veza. Mr. Big nije mogao iznijeti svoje osjećaje za Carrie, a kamoli posvetiti se samo njoj, dok mu je Carrie više puta oprostila, bez da ga je pokudila za njegovo loše ponašanje i inzistirala na promjenama.

Smatraš li da si i sama u toksičnoj vezi? U nastavku teksta donosimo ti pet načina kako ćeš to prepoznati, prema Scary Mommy.

Konstantno te kritizira i umanjuje tvoje vrijednosti

Da li tvoj partner često umanjuje tvoje vrijednosti? Ponaša se kao da je on "pametan", a ti si "glupa" u vašoj vezi? Kritizira li prečesto tvoj izgled? Pronalazi li grešku u svakoj tvojoj radnji, uključujući čak i punjenje perilice posuđa? Da li ti se ruga u javnosti? Sve su ovo priče o nezdravoj vezi. Zdrav odnos je onaj u kojem se potičete i podržavate i cijenite jedan drugoga. Ne možeš možeš rasti i razvijati se kao osoba ako te netko konstantno vrijeđa.

Ne osjećaš se sigurno unutar svoje veze

Iako se ovo, naravno, može i treba odnositi i na tvoju fizičku sigurnost, to uključuje i emocionalnu sigurnost. Možeš li svojem partneru reći što misliš i povjeriti se bez straha od prezira ili omalovažavanja? Osjećaš li se sigurno otkrivajući mu svoje strahove i intimne osjećaje i misli? Jesi li često na telefonu ili razgovaraš uživo sa svojim prijateljima ili članovima obitelji da bi dobila emocionalnu pdoršku radi partnera? Ako ne možeš ni o čemu iskreno razgovarati s njim ili njom, ili ne osjećaš podršku koju trebaš, onda taj odnos lako može propasti i postati prazan i usamljen.

Možda te zanima... 6 razloga za ostanak u toksičnim vezama i zašto je toliko komplicirano izaći iz odnosa Psiha i seks

Osjećaš se odbačenom

Potrudi li se tvoj partner i odvoji li vrijeme za druženje s tobom? Za povezivanje s tobom? Ili se osjećaš kao iz one fraze "daleko od očiju, daleko od srca" čim on ode sa svojim prijateljima ili na poslovni put? Odvojenost se događa u trenutku kada jedan od partenra nema motivaciju ili ne želi ulagati svoje vrijeme, energiju, ali i osjećaje u vezu. Naravno, u svim odnosima ima uspona i padova, ali ono što održava vezu zdravom jest da obje strane aktivno sudjeluju u odnosu. Na primjer, ako postoji problem, on se treba riješiti tako da obje strane budu zadovoljne.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ovisnost u vezi

Prema Psych Centralu, ovisnost o vezi je kada "osoba pripada disfunkcionalnom, jednostranom odnosu gdje se jedna osoba oslanja na drugu za ispunjenje gotovo svih svojih emocionalnih potreba." Upravo to je veza između Carrie i Mr. Biga. Da li se konstantno žrtvuješ za svojega partnera, a da ništa ne dobiješ zauzvrat? Stalno opravdavaš njegovo nepoštivanje tebe ili apatiju? Da li tvoje raspoloženje ovisi o tome kako se tvoj partner ponaša prema tebi? Ako je tako, vrijeme je da se osamostališ.

Nesuglasnost oko glavnih vrijednosti

Ti se želiš vjenčati, ali tvoj partner ne želi. Želiš djecu, ali on to ne želi. Želiš uštedjeti novac za novi dom, ali on to želi potrošiti na odmor. On je religiozan, a ti nisi. Voliš biti fizički aktivna, ali on ne želi ili tebe sprječava u tome. To su sve primjeri određenih vrijednosti koje će, u konačnici, izazvati sukob i biti izvor neprestanog razdora. Neki parovi mogu prijeći preko njih, no kod nekih parova oni su samo početak koji vodi dubljem psihičkom, fizičkom i emocionalnom razdoru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.