29. ožujka 2016.

Dermatologinja otkrila tajnu lijepe kože

Ivana_Manola
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Određena vrsta hrane potiče starenje kože. To su, u prvom redu, bijeli šećer, visoko rafinirani ugljikohidrati, gazirana pića, suhomesnati proizvodi, ali i konzervirana hrana, gluten, prevelike količine soli, hrana pržena na ulju i alkohol, tvrdi dr. med. Ivana Manola, specijalistica dermatologije i venerologije. Njezin je savjet da na jelovnicima što češće budu probiotici, namirnice bogate cinkom, selenom, vitaminom A, C i E te koenzimom Q10

Vitamin A potiče obnovu stanica i proizvodnju kolagena

"Najmanje bora imaju oni ljudi koji su jeli pretežno sirovo voće i povrće, ribu, mahunarke, orašaste plodove i maslinovo ulje", govori Manola dodajući kako vitamin A ima snažan antioksidativni učinak te potiče obnovu stanica i proizvodnju kolagena. Jela bogata A vitaminom su: iznutrice, žumanjak, mrkva, rajčica, špinat, brokula, buča, marelica, dinja, palmino ulje. Manjak C vitamina može uzrokovati sitna krvarenja u koži, nastanak modrica, ali i usporiti proces zacjeljivanja rana. Jasno, na listi od 50 namirnica koje su važne su i one bogate vitaminom C - citrusi, bobičasto voće i kiseli kupus.

"Vitamin E smatra se najvažnijim antioksidansom jer smanjuje oštećenja kože uzrokovana UV zrakama. Prirodni izvori vitamina E su maslinovo, kokosovo, palmino i sojino ulje, kao i cjelovite žitarice, zob, orašasti plodovi i pšenične klice", objašnjava Ivana Manola. U proizvodnji hormona bitnih za održavanje mladolike kože su i esencijalne masne kiseline. Tu se misli na omega masne kiseline prisutne u lososu, školjkama, sojinu ulju, chia sjemenkama, sjemenkama buče, sezama, suncokreta i avokada.

Kako dermatoliginja održava kožu mladom?

"Svako jutro natašte popijem probiotik pa doručkujem zobene pahuljice s kefirom. Oko 10 sati pojedem sezonsku voćku (jabuku, grožđe, krušku, marelice, šljive, jagode, lubenicu, bobičasto voće...). Za ručak je na mojem stolu pretežno varivo od kelja, kupusa, graška, graha, poriluka ili kiselog kupusa. Jednom do dva puta tjedno na jelovniku za ručak imam ribu. Moj zadnji obrok je oko 18 sati i obično je to salata i komad mesa. U jesen i kroz zimu (kroz tri mjeseca) prije spavanja popijem 10 mg cinka zbog imuniteta. Umjesto grickalica jedem kombinaciju grožđica, brusnica i orašastih plodova. U potrazi za slatkim uzmem od dvije do tri kockice tamne čokolade. Kavu pijem jednom do dva puta dnevno, a zeleni čaj jedanput na dan. Vikendom popijem i shake od obojenog voća i povrća (mrkva, cikla, jabuka...). Na mojem se stolu nikad ne nalaze brza hrana, bijeli kruh, grickalice, poput čipsa, krekera i keksa", otkrila je dermatologinja Ivana Manola.

Starenje usporavaju i probiotici, zeleni čaj te kurkuma

Bitno je napomenuti da u menopauzi, uslijed smanjenja estrogena, dolazi do ubrzanog starenja kože pa se tada preporučuje uzimanje fitoestrogena kojih ima, primjerice, u soji i kadulji, dodaje dr. Ivana Manola. S njom se slaže i dr. sc. Ivana Nola, također specijalistica dermatovenerologije, koja tvrdi da je za cijeli organizam, pa tako i za kožu, od velikog značaja bobičasto voće, poput malina, kupina, borovnica, ribiza, brusnica i šumskih jagoda.

"Ova vrsta voća bogata je flavonidima, tj. spojevima koji su važni za očuvanje imuniteta organizma, kao i imunološkog sustava kože. Oni imaju funkciju snažnih antioksidansa, bogati su A, C i E vitaminima, kompleksom B vitamina, a sadrže i brojne minerale", govori Nola dodajući kako maline, između ostalog, sadrže i elaginsku kiselinu koja veže toksične metale i izbacuje ih iz organizma.

Maline- antiage namirnica

"Ovim snažnim antioksidativnim učinkom maline su izvrsna antiage namirnica jer hrane kožu iznutra, djelujući regenerirajuće na kolagen i na mikrocirkulaciju kože", pojašnjava Nola. Smatra da osobito nepovoljan učinak na kožu ima šećer, a vrlo često i gluten. Naime, šećer dovodi do stvaranja glikoproteinskih veza između vlakana kolagena što se naziva glikolizacija, uslijed čega kolagen slabi, koža je manje elastična i mijenja teksturu. Osim šećera, loš je i gluten koji se sve više unosi u organizam, a može izazvati alergijske reakcije ili intoleranciju što se manifestira crvenilom i oticanjem kože (osobito usana), izaziva mučninu, povraćanje, može izazvati i sekreciju nosne sluznice, a kod nekih ljudi je odgovoran i za razvoj akni.

Napravi svoj piling od kave protiv celulita.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.