Ljepota i relax 09. lipnja 2016.

Zašto je tvoja kosa masna i koliko često bi trebala prati kosu?

Pranje_Kose_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si jedna od milijun žena koje se pitaju koliko često treba prati kosu. Na ovo jednostavno pitanje ne postoji jedan, a ni jednostavan odgovor. Koliko se brzo masti tvoja kosa ovisi o vlasištu, kosi, šamponu i preparatima za kosu koje koristiš. No, postoji još jedna bitna činjenica. Naime, žlijezde u koži proizvode masnu supstancu pod nazivom sebum te zbog njega tvoja kosa postaje više ili manje masna, a lice više ili manje sjajno

Žlijezde koje proizvode sebum (tzv. lojne žlijezde) nalaze se uz korijen kose u sloju kože zvanom dermis. Kanali iz lojnih žlijezda vode do folikula dlake - to je mjesto na kojem sebum iz kože dospijeva na vlasište. Ključna činjenica o sebumu je to što žlijezde svakog od nas proizvode različitu količinu, dakle manju ili veću.

Što utječe na povećanu proizvodnju sebuma?

Genetika i hormoni utječu na to koliko sebuma žlijezde proizvode u određenom trenutku. Ujedno su hormoni odgovorni za dodatnu proizvodnju sebuma tijekom puberteta, a to je ono što uzrokuje puno masniju kosu i više akni tijekom tinjedžerskih dana.

Dermatolozi kažu kako nitko ne bi smio prati kosu svaki dan. Drugim riječima, svi koju kosu peru prečesto izazivaju sušenje vlasišta te time prouzročuju dodatno stvaranje sebuma koji masti kosu.

Koliko često trebaš prati kosu ovisi o sljedećim faktorima

  • Vrsta kože - ako su tvoje vlasište i kosa normalni, dakle ne sasvim suhi ili masni, dovoljno je da kosu pereš jednom do dva puta tjedno. Ako imaš masnu kosu, trebaš je svakako prati češće, ali ne više od tri puta tjedno.
  • Tekstura kose - utječe na to koliko brzo će se sebum proširiti iz korijena preko cijele dužine kose. Gruba ili kovrčava kosa usporava širenje sebuma iz korijena kose po cijelom vlasištu i kosi, a samim time takvu kosu je potrebno prati rjeđe, odnosno jednom tjedno. Osobe s tankom i glatkom kosom vjerojatno će trebati prati kosu dva ili tri puta tjedno.
  • Njega i oblikovanje kose - ako je tvoja kosa oštećena zbog česte uporabe preparata za kosu ili nekog drugog razloga, trebaš uzeti u obzir što rjeđe pranje kose, po mogućnosti svaka tri dana. U početku će to možda predstavljati problem, ali kada se vlasište obnovi, tvoja kosa će izgledati ljepše i zdravije.

Saznaj koje su istine i mitove o peruti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.