Zdravlje 15. srpnja 2020.

Kako koristiti suha ulja i pekmeze za tamnjenje i koliko štite od sunca

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koja je razlika između suhih ulja i pekmeza za sunčanje, kako se pravilno koriste, koliko doista doprinose bržem tamnjenju kože i kako izbjeći opekline, odnosno mogu li se suha ulja i pekmezi kombinirati s kremama za zaštitu od sunca. Na sva ta pitanja odgovore daje Mary Novosel, aromaterapeutkinja i autorica nekoliko knjiga s područja prirodne kozmetike.

Suha ulja ne sadrže visoke zaštitne faktore, ali pripremaju kožu za sunce

Suha ulja za sunčanje dobila su takav popularan naziv zbog brzo upijajućih svojstava pa koža nakon njihove upotrebe ne ostaje masna što ih čini idealnima za upotrebu u ljeto jer ne prljaju odjeću. "Ako se suhim uljima dodaju karotenoidi, minerali, čestice koje odbijaju ili upijaju UV i UVB zračenja dobit ćeš idealno ulje za sunčanje.

Većina suhih ulja za sunčanje ne sadrže visoke zaštitne faktore (najviše SPF 6-8), ali zbog dodataka karotenoida koža brže počne stvarati melanin pa se tako sama pripremi za sunce. Prema uzoru na prvo suho ulje koje je lansirano 1991. godine u Francuskoj (kuća Nuxe) u suha ulja, pogotovo ona za sunčanje, se stavlja i tzv. engl. starr dust (glitter prah) pa koža izgleda zbog toga sjajna i svježa", tumači Mary Novosel.

Posjeti stranicu Mary's Sweets na kojoj ćeš naći puno korisnih savjeta kako možeš održavati ljepotu prirodnom kozmetikom

"Suha ulja za sunčanje ne sadrže visoke zaštitne faktore (najviše SPF 6-8), ali zbog dodataka karotenoida koža brže počne stvarati melanin pa lijepo potamni. Suha ulja se brzo upijaju i koža nakon njihove upotreba ne ostaje masna", kaže Mary Novosel.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako ih koristiti?

Suha ulja koriste se za svakodnevnu njegu lica, tijela i kose tako da se nanose kao podloga za puder ili se jednostavno s njima namaže cijelo tijelo. Mary Novosel kaže da su suha ulja Idealna za osobe mješovite i masne kože: "Većina suhih ulja, pogotovo ljeti, nanosi se na mokru kožu jer se onda ulje brže upije i koža bude posebno meka na dodir.

Sa suhim uljem može se njegovati i kosa i to tako da se nanese malo na ispucale vrhove ili kao maska za kosu u kombinaciji s nekim nosiocem, poput banane ili avokada. Suho ulje može se dodati direktno u kremu ili losion ako ih želiš malo obogatiti, a ako želiš poseban puder za noćne izlaske, slobodno malo suhog 'starr dust' ulja pomiješajte s malo pudera."

Doznaj kako se učinkovito i bez skupih preparata riješiti celulita

Pekmezi i marmelade dubinski njeguju kožu i potiče tamnjenje

"Pekmezi i marmelade bogati su karotenoidima pa potiču proizvodnju melanina i brže tamnjenje, imaju prirodni zaštitni faktor (SPF 8-10). Za razliku od ulja za sunčanje, bogati su maslacima (karite, kakao i kokos) te dubinski njeguju kožu. Ne upijaju se brzo, što kožu čini dugo svilenom i mekom", kaže Mary Novosel.

Kosa-Sunce | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pekmezi i marmelade za sunčanje svoj su naziv dobili prvenstveno zbog izgleda i mirisa koji neodoljivo podsjeća na pekmeze za konzumaciju. "Specijalna struktura pekmeza - prozirnost, crvena do smeđa nijansa te fino maziva struktura - omogućila je da se nazivi pekmez i marmelada za sunčanje uvedu kao novi termin pri registraciji takvih proizvoda i distribuciji u cijelom svijetu. Također su bogati karotenoidima pa potiču proizvodnju melanina i brže tamnjenje iako ne sadrže visoke zaštitne faktore.

Za razliku od ulja za sunčanje, bogati su maslacima (karite, kakao i kokos) koji sami po sebi imaju prirodni zaštitni faktor (SPF 8-10), ali i duboko njeguju kožu. Ne upijaju se brzo, što kožu čini dugo svilenom i mekom. Idealni su također za njegu kože nakon sunčanja, protiv strija i sitnih ožiljaka te se mogu koristiti cijelu godinu, a idealni su za osobe suhe kože", objašnjava Mary Novosel i kaže da se oba pripravka suha ulja i pekmezi te marmelade mogu kombinirati s losionima i kremama sa zaštitnim faktorima i to tako da prvo naneseš pripravak sa zaštitnim faktorom i nakon 20-tak minuta ulje za sunčanje ili pekmez.  S vremenom se može smanjiti dodavanje losiona sa zaštitnim faktorom i povećavati ulje ili pekmez za sunčanje. Koža će tako postepeno ali sigurno i bez opeklina dobiti brončanu put.    

"Marmelade, pekmezi i suha ulja mogu se kombinirati s losionima i kremama sa zaštitnim faktorom tako da se prvo nanese krema sa zaštitnim faktorom, a nakon 20 minuta pekmez ili suho ulje", savjetuje Mary Novosel.

Posjeti stranicu Mary's Sweets na kojoj ćeš naći puno korisnih savjeta kako možeš održavati ljepotu prirodnom kozmetikom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.