Dijeta Dijetni savjeti 02. svibnja 2017.

7 pravila zdrave prehrane uz koja ćeš imati fenomenalnu liniju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za neke ljude sama priprema obroka i odabir namirnica predstavlja pravo uživanje, dok se drugi uzdaju u "moć" mikrovalne pećnice i na hranu gledaju kao na nužno zlo. Tvoj stav prema načinu prehranu diktira i to je li ona saveznik ili neprijatelj tvoga zdravlja.

Raznolika prehrana je osnova zdravlja - uz malo pažnje, organizaciju izbornika i proučavanje recepata, bit će ti lakše jesti raznovrsnu hranu. Ljudi često griješe kada svu pažnju usmjeravaju na meso, a povrće služe samo kao prilog, te ga zato i manje jedu. Stručnjaci ističu da se većina obroka u tjednu treba temeljiti na povrću, koje je skuhano na pari. Predlaže se konzumiranje rižota i variva kao dobrih alternativa obrocima s puno kalorija.

Jelovnik za skidanje sala s trbuha

Osvijesti svoje navike - poznavanje vlastitih prehrambenih navika ključno je u predviđanju zamki i iskušenja u svakodnevnoj prehrani. Ako si velika ljubiteljica čipsa, odredi jedan dan u tjednu u kojem ćeš umjesto večere uživati ​​u svojoj omiljenoj grickalici, dok će ti ona u ostalim danima u tjednu biti zabranjena, savjetuju nutricionisti. Također, nemoj spremati nezdrave namirnice kod kuće, a prilikom kupnje uvijek biraj manja pakiranja.

Dijeta_4 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Žitarice su glavni oslonac - osnova zdrave prehrane trebala bi biti vlakna, žitarice i sjemenke, kao i povrće i voće koje nije bogato škrobom. Meso bi, prema uputama liječnika, trebalo konzumirati oko tri puta tjedno, a takva prehrana ne samo da će rezultirati i vitkijom figurom, već će smanjiti i rizik od obolijevanja od raznih bolesti, poput karcinoma debelog crijeva, želuca, bolesti srca i dijabetesa.

Odvoji masnoće - zdrava prehrana ne podrazumijeva prehranu bez masnoća, već jelovnik u kojem se različite masnoće ne spajaju u jednom obroku. Kombiniranje masnih namirnica s ugljikohidratima se ne preporučuje jer ih organizam teže probavlja i lakše se talože u tijelu. Tako, primjerice, treba izbjegavati prženu hranu uz masne umake i slično. Kako masnoće sadrže više kalorija nego ugljikohidrati, proteini i vlakna, njihov ukupan unos treba ograničiti oko 70 grama masnoća na dan.

Idealne porcije - čak i kod najzdravijih namirnica poput ribe, voća, žitarica i povrća treba paziti na veličinu porcije. Pretrpavanje hranom bilo kada tijekom dana neće spriječiti glad kasnije, već će utjecati na širenje želuca i povećavanje apetita. Bilo da je riječ o pet ili tri obroka dnevno, držite se pravila da porcija mesa, krumpira, tijesta ili riže treba biti onolika koliko ti može stati u šaku.

Frizider-Hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kalorije nemoj piti, već ih pojedi - napici ne stvaraju osjećaj sitosti na način kao što to čini hrana, već sadrže prazne kalorije koje dokazano debljaju. Jedan od vodećih uzroka pretilosti u razvijenim zemljama je pretjerano konzumiranje zaslađenih i gaziranih napitaka, za koje nutricionisti kažu da ih treba u potpunosti izbjegavati. Voda, uz povremeni čaj ili kavu, dovoljni su za hidratizaciju organizma, naročito ako želiš smršavjeti.

Ograniči unos gotove hrane - oko tri četvrtine soli, šećera i transmasti u ljudskoj prehrani dolazi upravo iz gotove i industrijski prerađene hrane, pokazuju studije. Najzdraviji oblici svih namirnica su oni u prirodnom obliku. Iako zahtijevaju više vremena za pripremu, znatno manje debljaju i ugrožavaju zdravlje, tvrde nutricionisti. Iznimka je povrće i meso koje sama pripremiš za zamrzavanje, te znaš da ne sadrži konzervanse i aditive.

Danska dijeta od 13 dana uz jelovnik po danima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.