Hrana 06. prosinca 2010.

Recept tjedna: lazanje s bundevom

Lazanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi recept tjedna po izboru stručnog žirija portala zdravakrava.hr i gastro.hr su lazanje od bundeve. Recept nam je poslala Sandrina Todorović iz Siska koja je s ovim receptom kao posljednja kuharica tjedna ušla u izbor za kuharicu jeseni

Sastojci:

  • 300 g listova lazanja koje ne treba kuhati
  • 2 stabljike poriluka
  • 500 g očišćene bundeve
  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 g miješanoga mljevenog mesa
  • 50 g pirea od rajčice
  • 125 ml suhog vina
  • 125 g manje masnog vrhnja
  • 75 g svježe naribanoga parmezana

Umak:

  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • prstohvat sviježe naribanoga muškatnog oraščića

Priprema

Priprema:

  1. Očisti poriluk, prereži po dužini na pola, operi i nareži na kolutiće.
  2. Bundevi izvadi sjemenke i mekanu unutrašnjost. Oguli i nareži na štapiće.
  3. Luk i češnjak nareži na kockice. Na zagrijanom maslinovu ulju pirjaj luk i češnjak dok ne omekšaju.
  4. Dodaj meso i pirjaj 7-8 minuta dok se ne stvore mrvice.
  5. Dodaj poriluk, bundevu i pire od rajčice. Prelij s malo bijelog vina te ostavi 5 minuta da se pirja.
  6. Umiješaj vrhnje te dodaj sol i papar.
  7. Za umak otopi maslac i umiješaj brašno. Dolijevaj povremeno mlijeko stalno miješajući.
  8. Zakuhaj umak i ostavi kuhati 3 minute stalno miješajući. Začini solju , paprom i muškatnim oraščićem.
  9. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
  10. Namašćen četverokutni kalup obloži listovima lazanja.
  11. Rasporedi trećinu mesnog nadjeva i nakapaj četvrtinu umaka.
  12. Slaži naizmjence listove lazanja, nadjev i umak dok sve ne potrošiš.
  13. Lazanje pospi parmezanom.
  14. Peci 45 minuta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.