Hrana 13. travnja 2013.

Sendvič s klicama i svježim tofuom

Klice-Uspra
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolaskom proljeća, mnogi imaju problema sa željezom, a klorofil u klicama pridonosi oksidaciji u stanicama i štiti od anemije. Klice su također niskokalorične i pune vitamina, minerala i enzima. Nauči ih klijati i koristiti u jelima na radionici Tončike Cukrov u Makronovi, a donosimo ti i jedan jednostavan recept za sendvič s alfa alfa klicama

Vitaminsko-mineralne bombe

Ako ubereš i pojedeš sjeme koje se nalazi u početnoj fazi klijanja, u organizam ćeš unijeti veliku količinu kvalitetnih sastojaka, a enzimi iz klica potaknut će ostale enzime u organizmu koji će aktivirati tvoj metabolizam.

Nutricionisti klice nazivaju vitaminsko-mineralnim bombama jer se količine minerala i vitamina klijanjem uvećavaju za četiri do deset puta u odnosu na sjemenku prije početka klijanja. Osim toga, klice sadrže i enzime koji pokreću izmjenu tvari, regeneriraju stanice i jačaju imunološki sustav. One su lako probavljive namirnice pa je iskoristivost vitamina koje sadrže daleko veća nego kod vitaminskih pripravaka dobivenih sintetičkim putem.

Klice alfalfe, kresa, rotkve i drugih namirnica izuzetno su bogate mineralima, a jedu se sirove ili kratko pirjane pa i osvježavaju organizam.Tajna ljekovitosti klica leži u procesu klijanja sjemena. Svako cjelovito sjeme, bez obzira na to radi li se o žitarici, mahunarki ili travi, može proklijati kada se stvore uvjeti za pokretanje iz stanja mirovanja. Tada se struktura sjemena počne raslojavati na različite sastojke pa su klice bogate aminokiselinama, vitaminom E te vitaminima skupine B. Osim toga, tu je i niz minerala i minerala u tragovima, ali i klorofil koji pridonosi oksidaciji u stanicama i štiti od anemije. Što je najvažnije, stvara se golema količina energije i klica započinje svoj rast.

Donosimo ti recept za sendviče s klicama iz kuharice ''Klice'' Tončike Cukrov u izdanju Planetopije.

Nadjev za sendviče s klicama alfa alfa

Sastojci:

  • 400 grama svježeg tofua
  • 2 žlice ječmenog misa
  • 1 žlica tahinija
  • 2 žličice senfa
  • 1 šalica alfalfa klica
  • 1 šalica mrkve, naribane
  • ½ šalice kupusa, naribanog
  • 1 mladi luk / vlasac, za ukrašavanje

Priprema:

  1. Blanširaj tofu pa ga izmiksaj uz dodatak misa, tahinija i senfa.
  2. U smjesu umiješaj alfalfa klice, mrkvu, kupus i time nadjevaj sendviče.
  3. Ukrasi mladim lukom i vlascem.

Radionica Klice i klijanje u Makronovi

Posjeti radionicu Klice i klijanje u nedjelju, 21. travnja od 10 do 14 sati koju će voditi Tončika Cukrov i koja će ti korak po korak pojasniti kako i ti možeš isklijati mahunarke, žitarice, sjemenke. Pokazat će ti kako je ona isklijala 15-ak sjemenki te će skuhati jela u kojima će klice biti glavni sastojci. Tako ćeš znati i kako ih koristiti u kuhinji jer je vrlo važno, pažljivom obradom očuvati njihove vrijedne sastojke koji imaju iznimnu snagu u pokretanju naših uspavanih metaboličkih procesa.

Informirati se možeš u Makronovi na 01/ 4847 119 ili na www.makronova.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.