Hrana 18. studenoga 2016.

Zagrebački restorani sa zdravom hranom po izboru redakcije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš pretrpan raspored i ne stigneš kuhati, svejedno nemaš više izgovora za nezdravu prehranu jer je u Zagrebu u zadnjih nekoliko godina otvoreno dosta restorana, među kojima su i oni s brzom, ali zdravom hranom. Ukusne i zdrave obroke tako mogu naći vegani, vegetarijanci, makrobiotičari, osjetljivi na gluten i laktozu.

1. Vegehop

Restoran i dostava Vegehop nalazi se na dvije lokacije u gradu u Vlaškoj 79 u pralazu i u Renetinačkom gaju 2g. Prilikom pripreme obroka kombiniraju ekološke cjelovite žitarice, mahunarke, klice, alge, super-hranu i druge namirnice bogate nutrijentim. Smeđa i crvena riža, bulgur, proso, quinoa, amaranth, tofu, seitan, tempeh, cjelovita brašna pšenice, slanutka, heljde i pira, raznovrsne klice i alge te druge zdrave namirnice sastavni su dio dnevnih menija. Ponudu obogaćuju i musake, lazanje, tortilje, integralne tjestenine, svježe salate. U ponudi su i raznovrsne slastice pripremljene s prirodnim sladilima poput agavinog sirupa, smeđeg šećera od trske i suhog voća. Naći će se ponešto i za ljubitelje sirove prehrane, a ni alergični na gluten neće ostati gladni. U Vegehopu se na puno načina razmišlja i djeluje "zeleno". Većina je ambalaže biorazgradiva (od klipa kukuruza) i mikroorganizmi je razgrade za manje od mjesec dana.

2. Zrno bio bistro

Zrno bio bistro je prvi 100% organski veganski restoran u Hrvatskoj. Nalazi su u Medulićevoj ulici 20. U svojim jelima nude namirnice dostavljene svakog jutra direktno s prvog hrvatskog eko imanja Zrno. Netom ubrano povrće, svježe napravljeni tofu i seitan te topli beskvasni kruh iz njihove pekare, dolaze u kuhinju bistroa. Pri tome, uz iskustvo i vještinu predanih kuhara, posebnu pažnju posvećuju spravljanju jela koja njeguju kriterije makrobiotike u skladu s veganskim načelima.

3. Good Food

U Teslinoj 7 možeš osim klasične ponude burgera pojesti dnevnu juhu, ali i salate, tostove i bruschette. U ponudi postoji i hrana za vegetarijance i za one koji se klone glutena. Na meniju možeš pronaći i hranu označenu zelenim srcem, što znači da se od srca preporučuju, a najpopularniji su Tacolicious, Popay's Secret, Green Hot Chilli Pepper, King of BBQ, Smoked salmon, Cheese steak i Gluten free for me. Uz jela možeš popiti i različite prirodne sokove, a ponuda smoothieja zadovoljit će sve koji u centru popiti nešto izravno iz prirode.

4. Green Point

Green Point smjestio se u Varšavskoj 10, a ideja za otvaranje bila je dati zdravu alternativu fast food-ovima s naglaskom na vegetarijansku kuhinju. Na stranicama kažu kako su njihovi klijenti većinom vegetarijanci i vegani, ali sve je više drugih koji otkrivaju čari vegetarijanske i veganske kuhinje. Tri su glavna sastojka u Green Pointu – sejtan, tofu i brašno od konoplje. Kao isključivo vegetarijanski restoran fokusiraju se na hranu koja je bogata bjelančevinama, ali onim koje tijelo može apsorbirati i probaviti. Nude zdravi wok, variva, gluten free fritule i burgere od konoplje.

5. Ginger sushi

U Masarykovoj 21 možeš se počastiti sushijem za koje vlasnici mjesečno u kuhinji potroše oko tonu riže i 600 kilograma ribe.  Kažu kako im je cilj bio kvalitetan i povoljan sushi, dostupan i pristupačan svima. Na početku su menu bazirali na klasičnijim okusima. Krenuli su s 13 bento kutijica, a sada ih imaju 22 i malo po malo šire ponudu.

6. Koykan 

U Gajevoj 8 i Gundulićevoj 20 te u Arena centru možeš pronaći autentične recepte i tradicionalnim način pripreme jela i okusa iz različitih kultura. Svako jelo priprema se neposredno nakon narudžbe, s uvijek svježim i kvalitetnim namirnicama. Na stranicama piše kako biraju svaki sastojak i kreiraju recepte koji se drže tradicionalnih načina pripreme. Svaki dan nude svježe pečene ciabatte, somune i peciva za burgere, po vlastitoj recepturi i bez aditiva ili konzervansa.

7.  Potato House

Potato House nalazi se u Masarykovoj ulici broj 19 a tamo može kušati ruski borč i gruzijski hančo te pojesti krumpir iz posebnih peći. Dnevno nude četiri različite juhe, od kojih ističu onu od šampinjona i vrganja. Svoj koncept prezentiraju kao fast food, ali sa zdravom i domaćom hranom. Krumpir nabavljaju iz Čakovca, a mora biti točno određene veličine i peče se sat vremena.

8. Vis-à-vis by Vincek

Mala slastičarnica s romantičnom terasom - Vis-à-vis by Vincek tik je iza ugla od "Vinceka u Ilici”, pod čuvenom Uspinjačom. Nude novi pristup slasticama za sve koji iz najrazličitijih razloga, od zdravlja pa do čiste radoznalosti, slijede trendove u prehrani, a ne žele se odreći "slatkoga života”. Najveća je novost što su sve slastice u ponudi bez glutena (gluten-free) te zaslađene isključivo smeđim šećerom, steviom ili agavinim sirupom. Slastice se pripremaju s rižinim ili sojinim mlijekom, a od ostalih sastojaka koriste sjemnke lana, maslinovo ulje, brusnice, batat, mrkvu. U ponudi su i kolači u kojima nema jaja i kravljega mlijeka, kolači za vegane te raw-food kolači (pripremljeni bez termičke obrade, na bazi indijskih oraščića, badema, voća i agavina sirupa).

Bogatu ponudu hrvatskih restorana pronađi na Hrvatska 365 Gourmet.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.