Kolumne 12. kolovoza 2023.

Knedle sa šljivama u zdravijem ruhu

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojava šljiva na tržnicama označava da nam se bliži jesen, iako se po vrućinama koje i dalje vladaju to ne može zaključiti.

Šljivama ne mogu odoljeti. Ove divne šljive koje sam koristila za izradu knedli su od djeda koji je opsjednut šljivama i pečenjem rakije. Iako osobno nemam ništa protiv dobre domaće šljivovice, ipak su mi šljive draže u nekom slatkom izdanju.

Obično se knedle rade od krumpira, jaja, griza i brašna. S obzirom da većinu vremena ipak izbjegavam jaja i krumpir odlučila sam se isprobati malo drugačiju kombinaciju. Umjesto krumpira koristila sam batat, a umjesto jaja aru prah. Recept je pun pogodak.

Veliki plus je što ove knedle vizualno mogu izgledati veoma sofisticirano, ako koristiš ljubičasti ili žarko narančasti batat. Recept je jednostavan i s minimalno sastojaka. Prvo idemo malo o šljivama pa onda brzo, brzo na recept. 

Šljive, o šljive osobno ih sve volim i one male i one divovske, okrugle, duguljaste, debele, plosnate. Šljiva ima raznih oblika i boja, no meso ploda je obično žućkaste boje, slatkasto s košticom u sredini. Ovo voće ima nisku energetsku vrijednost, samo 46 kcal na 100 grama.

Bogate su one i vitaminima od kojih se najviše ističe beta-karoten, vitamin C, E, folna kiselina, vitamin B6, a obiluju i mineralima; najviše sadrže kalija, fosfora, kalcija, magnezija. Bogata je šljiva i dijetetskim vlaknima koja izvrsno djeluju na probavu i snižavanje kolesterola. Šljive su prave nutritivne bombe i trebale bi zauzeti važno mjesto u prehrani svih nas. Hajmo sad na recept.

Sastojci:

  • 500 grama batata
  • 50 grama pšeničnog griza
  • 100 grama pšeničnog polubijelog brašna tip 850
  • 6 velikih žlica aru praha
  • Prstohvat soli 
  • ½ čajne žlice cejlonskog cimeta

Punjenje:

  • 4 - 5 većih šljiva ili 8 - 9 manjih
  • 1 čajna žlica cejlonskog cimeta

Posip: 

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 12 - 14 velikih žlica ribanog kokosa (može i od oka)
  • 6 - 8 žlica šećera 
  • 1 čajna žlica cejlonskog cimeta

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Priprema:

1. Neoguljeni batat stavite u pećnicu zagrijanu na 200˚C. Pecite dok ne omekša - isprobajte vilicom. 

2. Ohladite batat i ogulite mu kožu. Stavite batat u zdjelu i usitnite ga vilicom. Dodajte mu griz,brašno, aru prah, sol i cimet.

3. Rukama umijesite glatko mekano tijesto. Prema potrebi dodajte još malo aru praha i brašna. 

4. Razdijelite tijesto na 8 do 9 kuglica. 

5. Šljive operite i osušite. Prepolovite ih i izvadite im koštice. Ako su šljive velike, narežite ih na četvrtine. 

6. Po želji šljive začinite jednom čajnom žlicom cimeta. 

7. Rukama spljoštite kuglice od tijesta i punite ih šljivama te rukama oblikujte kuglice. 

*šljive na slici su velike, prepolovila sam ih i onda sam polovice razrezala još po pola, jedna kuglica je punjena sa pola šljive. 

8. U većoj zdjeli zagrijte vodu do vrenja. Dodajte malo soli u vodu. 

9. U vrelu vodu dodajte knedlu po knedlu i kuhajte 9-10 min, odnosno dok knedle ne isplivaju na površinu. Kad isplivaju na površinu kuhajte još 2-3 minute. 

10. Zagrijte kokosovo ulje na tavi, dodajte mu ribani kokos, šećer i cimet. Stalno miješajući pržite dok kokos lagano ne porumeni. Uvaljajte kuhane knedle u ovu mirišljavu divotu.

Dobar tek!

*pripremljene knedle možete i zamrznuti te ih vaditi iz škrinje i kuhati kad god zaželite, nije potrebno odmrzavanje, samo prilagoditi vrijeme kuhanja

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      Šećer u sastojcima bode u oči uz sve ostale zdravije verzije sastojaka. Kada je već sve zdravo u ovim knedlama onda običnom šećeru (a pretpostavljam da se radi o bijelom kristal šećeru, jer ne piše drugačije) ovdje nikako nije mjesto. Eto moja preporuka je npr. brezin šećer......

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.