Hrana 12. svibnja 2016.

Koji je pravi omjer minerala u vodi?

Boca-Voda
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vode u boci uglavnom sadrže minerale koji su našem tijelu potrebni, ali prilikom odabira moramo biti oprezni, jer visoke koncentracije određenih elemenata (magnezija, joda i kalcija) mogu remetiti njegovo pravilno funkcioniranje. Ono što sigurno može pomoći pri kupovini vode je čitanje deklaracije

Mineralna voda trebala bi sadržavati što manje natrija (podiže krvni tlak kod osjetljivih osoba) i više bikarbonata, koji poboljšavaju probavu i doprinose povećanju alkalnosti organizma.

Odnos kalcija i magnezija

Odnos ovih minerala trebao bi biti približno 2 : 1, jer se na taj način najbolje apsorbiraju oba elementa. Preporučena dnevna doza joda je 150 miligrama dnevno, a prekomjernim unosom može doći do negativnih posljedica po štitnjaču, koja je ključna za metabolizam. Uza sve ovo, ne treba zaboraviti na zastupljenost spojeva silicija, koji ulazi u sastav kostiju i vezivnih tkiva. Osim toga, obrati pažnju na njezin sastav kako bi osigurala uravnoteženu mineralnu kompoziciju, neophodnu za pravilno funkcioniranje organizma.

Saznaj može li gazirana voda naštetiti zdravlju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.