Hrana 13. veljače 2012.

Krem juha od mrkve

Juha_Od_Mrkve
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Monika Šuput iz Jurdana kraj Rijeke poslala nam je svoj recept za krem juhu od mrkve kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr izabrao za recept tjedna. Provjeri što sve trebaš napraviti kako bi sudjelovala u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'' i koje sve nagrade možeš osvojiti

Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'' i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam recept i fotografiju svog omiljenog zdravog zimskog jela pripremljenog s di-go kvascem!

Sastojci:

  • pileći temeljac (pileće kosti, glavica luka, kriška svježeg celera, kocka za juhu)
  • 1 kg mrkve
  • 1 veća jabuka
  • peršin
  • korijander u zrnu
  • slatki curry
  • svježe mljeveni papar
  • maslinovo ulje
  • bademi za posipanje

Priprema:

  1. Prvo napravi pileći temeljac. U vodu stavi pileće kosti, oguljenu glavicu luka, svježi celer (jedna kriška je dovoljna kako juha ne bi bila prejaka) i kockicu za juhu te kuhaj na laganoj vatri (možeš na jačoj jer nije cilj dobiti bistri temeljac).
  2. Zatim dodaj mrkvu i jednu veću oguljenu jabuku da juha ne bude prejaka.
  3. Pred kraj ubaci listove peršina i malo korijandera u zrnu. Za još bolji okus juhe dodaj i malo slatkog curryja u prahu i svježe mljeveni crni papar. Ako juha nije dovoljno slana dodaj soli ili vegete, iako je sama kocka za juhu dovoljno slana (pa pazi da ne presoliš).
  4. Temeljac procijedi, zatim izmiksaj mrkvu i procijeđeni temeljac u multipraktiku dok ne dobiješ željenu gustoću. Možeš dodati i kap domaćeg maslinovog ulja.
  5. Pri posluživanju preprži listiće badema te ih posipaj po juhi.

Napomena: juha ne smije biti previše rijetka i mora biti dobro izmiksana, a ostatak temeljca možeš zalediti pa iskoristiti neki drugi put.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Monika je od sponzora projekta Delimana dobila tavu za palačinke, a od sponzora Kvasac d.o.o. kuharicu "Od kruha do kolača". Moniku također očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok će kuharica sezone dobiti petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.

Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište, Moniki daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.