Kokosove ljuskice sjajna su zamjena za zobeno brašno, a kokosovo ulje sjajna je zamjena za mliječne proizvode poput maslaca. Maslac od kikirikija lako je zamijeniti s maslacom od badema ili tahinijem. Zapravo cijeli recept j izvrstan za one koje vole eksperimentirati.
Sastojci:
- ½ šalice maslaca ili kokosovog ulja
- ½ šalice javorovog sirupa meda ili kokosovog šećera ili stevije
- ¼ šalice kakao praha
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice bademovog maslaca ili tahinija
- 2-3 šalice isjeckanih pahuljice od kokosa
Priprema:
- Otopi maslac ili kokosovo ulje u velikoj tavi.
- Umiješaj sladilo i kakao u prahu i kuhaj na laganoj vatri. Kuhaj 2 do 3 minute ili dok se ne pojave mjehurići, pazi da ti smjesa na zagori.
- Ukloniti s vatre i dodaj vaniliju i bademov maslac i miješaj dok smjesa ne postane glatka.
- Dodaj dvije šalice kokosa i promiješaj. Dodajte još kokosa ako je potrebno, dok smjesa ne postane nije gusta i pomalo mrvljiva, ali ipak konzistentna.
- Koristi žlicu i stavljaj smjesu na papir za pečenje.
- Stavi kekse pohranjene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje u zamrzivač 15 minuta dok ne otvrdnu.
Savjet: Ako želiš ukrasi ih orasima ili koricom organskih naranči.
Nutritivne vrijednosti:
- 2 kolačića 188 kcal
- Ugljikohidrati: 12,7 g
- Protein: 1,3 g
- Masnoća: 15,8 g
- Zasićena masnoća: 11,8 g
- Kolesterol: 20 mg
- Natrij: 60 mg
- Vlakna: 2,5 g
- Šećer: 8,8 g