Iako je ova godina bila sušna i ima nešto manje maruna nego prethodnih godina, ne mogu odoljeti, a da bar jednom ne napravim pire od maruna. Iako su i cijene maruna također više od prosjeka, uz malo sreće i dobro oko možeš naletjeti na dobre primjerke. Neka nas jela vraćaju svojim okusima na trenutke u djetinjstvo
Takav je i ovaj pire od maruna, nezaobilazan klasik kod kojeg me svaka žlica vrati u prošlost uz veliki osmjeh.
Isprobaj recept za pire od kestena s tamnom čokoladom!
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g maruna
- 200 ml mlijeka
- 180 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice ruma
- 30 g šećera
- 50 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa
Priprema s guštom:
- Marune operi i zareži malim oštrim nožem oko ruba.
- Zakuhaj vodu u plićoj posudi i dodaj marune te kuhaj desetak minuta.
- Zatim kad se maruni malo ohlade skini im ljuske.
- Nastavi ih kuhati bez ljuske u vrućoj vodi još oko petnaestak minuta (ovisno o veličini maruna), a zatim ih prebaci da se do kraja skuhaju u mlijeku sa 30 grama šećera (oko 5,6 minuta)
- Kada su dovoljno mekani da ih možeš probosti vilicom odvoji polovicu mlijeka u kojima su se kuhali u zasebnu posudu. Ostavi kestene da se malo ohlade, a zatim ih uz pomoć štapnog miksera izmiksaj. Ukoliko je smjesa pretvrda dodaj još malo mlijeka u kojima su se kuhali. Dodaj 3 žlice ruma u smjesu te po potrebi ako voliš slađi pire još malo šećera u prahu.
- Ostavi u frižideru da se ohladi nekoliko sati.
- Istuci slatko vrhnje. Osobno ga volim bez šećera, ako želiš možeš dodati malo šećera.
- Naribaj tamnu čokoladu na većem ribežu.
- Posluži na dnu čašice nekoliko žlica pirea od maruna, jednu žlicu tučenog slatkog vrhnja te tri čajne žličice ribane čokolade.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela