Hrana Analizirali smo 12. rujna 2016.

Alkohol u kalorijama - koliko stvarno deblja pivo, vino i žestice?

Vino-Crno
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrući ljetni dani, godišnji odmori i opuštenost pozivaju na koju čašicu alkohola više. Međutim, ukoliko se borimo s viškom kilograma, tada ipak treba uključiti kočnicu.

Glavni razlog zašto treba pripaziti na količinu alkohola dok mršavimo jest taj što alkohol sadrži pozamašnu količinu kalorija. Usporedbe radi, masti sadrže 9 kcal/g, dok alkohol sadrži čak 7 kcal/g te nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost. Kalorije iz alkohola se često nazivaju "praznim kalorijama" jer zauzimaju mjesto kalorijama iz nutritivno vrijednih namirnica. Alkohol loše utječe na mršavljenje iz razloga što otvara apetit pa ćemo jesti više nego što bismo inače jeli, te usporava metabolizam hranjivih tvari u korisne molekule smanjujući izlučivanje probavnih enzima iz gušterače. 

Prilikom računanja kalorija alkohol se zanemaruje

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da prilikom održavanje dijete ljudi ne uzimaju u obzir alkohol koji konzumiraju jer nisu svjesni njegove energetske vrijednosti. Istraživači su upozorili da konzumacija alkohola povećava rizik od prekomjerne tjelesne mase, a samim time i od brojnih kroničnih bolesti poput karcinoma gušterače, tankog i debelog crijeva, bubrega te dojki.

Zanima te PMS dijeta? Mršavi bez gladovanja!

Kako bi pobliže objasnili koliko kalorija sadrži određeno piće, istraživači su naveli primjer koji je ekvivalent pojedenih keksa (čokoladni keksi bogati vlaknima) te koliko je potrebno hodati kako bi se navedene kalorije potrošile:

  • 0,5L piva- kalorijska vrijednost 250 kcal što je ekvivalentno 3 pojedena čokoladna keksa te je potrebno 53 minute brzog hoda kako bi se potrošile navedene kalorije
  • čaša vina- sadrži 178 kcal što je ekvivalentno 2 pojedena čokoladna keksa te je potrebno 38 minuta brzog hoda kako bi se potrošile navedene kalorije
  • votka sa sokom od naranče- sadrži 109 kcal što je ekvivalentno 1 pojedenom čokoladnom keksu te je potrebno 23 minute brzog hoda kako bi se potrošile navedene kalorije


Preporuka World Cancer Research Fund (WCRF) je unos do 2 pića dnevno za muškarce te 1 piće dnevno za žene kako bi se spriječila pojavnost pretilosti te brojnih kroničnih bolesti s naglaskom na pojavnost karcinogenih stanja u čovjeka.  

Posjeti Mršavimo Zajedno Klub i saznaj koja pića su najbolja za mršavljenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.