Eko Eko dom 14. ožujka 2018.

Želiš se povezati sa svojim psom? Govori mu psećim jezikom!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dosad su ti govorili da zvučiš glupo dok tepaš svome peseku u najsmješnijem tonu kojeg možeš proizvesti? Sada imaš i znanstveno opravdanje za to - istraživači sa Sveučilišta u Yorku otkrili su kako pričanje na 'psećem' pomaže vlasnicima da se zbliže sa svojim ljubimcima, prenosi Telegraph.

Većina vlasnika pasa promijeni svoj glas dok pričaju svojim ljubimcima, često u piskavom tonu u kojem se inače i roditelji obraćaju svojoj djeci.

Novo otkriće znanstvenika sa Sveučilišta u Yorku pokazalo je kako upravo taj 'pseći jezik' igra važnu ulogu u povezivanju vlasnika i pasa. 

Dr. Katie Slocombe sa odjela psihologije tog Sveučilišta kaže kako "Ovaj piskavi ritmični govor je uobičajen u ljudsko - psećim odnosima zapadne kulture, no ne zna se još sasvim pomaže li to psima na jednak način kao i bebama".

Istraživači su iznijeli seriju govornih testova s odraslim psima, gdje su imali priliku poslušati osobu koja je koristila svoju verziju 'psećeg' jezika dok se obraća svome ljubimcu koristeći fraze poput "Tko je dobri pas" ili "Idemo u šetnju?", te drugi 'razgovor' sa psom u kojem bi svom ljubimcu osoba normalnim tonom rekla uobičajene fraze poput "Išla sam u kino jučer".

Možda te zanima... Psi više slušaju svoje vlasnice nego vlasnike Eko Možda te zanima... Najslađi trening na svijetu: Pilates sa psićima Fitness

Mjerili su pozornost koju su psi pridavali određenim frazama te kojoj će osobi psi prije prići.

Tim znanstvenika otkrio je kako psi ne samo da su pokazivali više pažnje 'psećem' jeziku, nego ih je to motiviralo i da priđi i maze se s osobama koje su im takve fraze upućivali.

Alex Benjamin, doktorand sa spomenutog odjela psihologije rekao je kako su pokušali i test u kojem su osobe miješale fraze 'psećeg' jezika i uobičajenih frazi, no psi nisu pokazivali određene preferencije, što znači da odrasli psi trebaju čuti riječi koje su im bitne u piskavom tonu, kako bi im pridodali vrijednost.

"Nadamo se kako će ovo istraživanje biti korisno vlasnicima u komunikaciji s ljubimcima i veterinarskim profesionalcima te aktivistima/spasiocima pasa.", nastavio je. 

Jesu li psi slični svojim vlasnicima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.