Eko Eko dom 27. rujna 2018.

Zašto hranu ne treba čuvati u ormariću iznad štednjaka?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za skladištenje hrane, a dodatni razlog je razlog i taj da moljci obožavaju takva "staništa". Zato hranu nikada ne čuvaj u kuhinjskim ormarićima koji su iznad štednjaka, savjetuje nutricionistica Vesna Bosanac.

Moljci obožavaju integralne žitarice

Namirnice je najbolje čuvati u posebnim staklenkama s poklopcima. Hrana u plastičnim ambalažama lak je plijen za moljce, ali i druge kukce jer lako ulaze unutra i polažu ličinke. Male štetočine obožavaju cjelovite žitarice, posebice smeđu rižu, heljdu, proso, brašno.

"Preporuka je ne kupovati goleme količine žitarica, nego onoliko koliko nam treba. Prerađene žitarice su otpornije na kukce i kvarenje jer im se tijekom prerade skidaju ulje i klice. Neprerađene namirnice zadržavaju mast te su zato osjetljivije na kukce i kvarenje", pojašnjava nutricionistica.

Aleksandra-Video Možda te zanima... Savršena Feng Shui kuhinja Zdravlje Možda te zanima... Zdrava ayurvedska kuhinja: Integralni krekeri sa sjemenkama Hrana

Kuhinjske ormariće treba redovito čistiti tijekom cijele godine, a tu su, osim mješavine octa i vode, dragocjena eterična ulja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mrze lavandu i lovorov list

Ne podnose miris lavande i citronele - "Moljci ne podnose miris lavande, cedra, citronele i pačulija. Kap ulja stavi na vaticu i smjesti u kuhinjske ormariće", savjetuje aromaterapeutkinja Ana Marija Pažin Morović.

Zamka za moljce - od komadića drveta i špage napravi privjesak, drvo nakapaj s nekoliko kapi ulja pačulija i privjesak objesi na vješalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Ako ne voliš miris pačulija, možeš dodati kap eteričnog ulja limuna ili grejpa.

Odbija ih miris lovorova lista - osim kod pripreme ukusnih jela, lovor je odličan za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce od ulaska u ormar ako ga staviš u prozirnu vrećicu ili cijele listove direktno na policu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.