Eko 06. veljače 2018.

Veliki dan za slonove: Konačno se uvodi zabrana prodaja bjelokosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zastupnici u Hong Kongu glasovali su za zabranu prodaje bjelokosti, a Društvo za zaštitu okoliša i životinja pozdravilo je taj zakon kao konačnu mjeru koja bi pomogla u suzbijanju krivolova na slonove.

Legislativno vijeće Hong Konga glasalo je 49 - 4 kako bi provelo nove zakone koji će okončati 150 godina trgovine tim životinjskim proizvodom i stupiti na snagu 2021. godine, nakon višegodišnjeg počeka. Sva trgovina slonovačom bit će zabranjena, a "pokrpat" će se i rupe u zakonu koje bi omogućavale prodaju predmeta od slonovače izrađenih prije 1970. godine.

"Danas je velik dan za slonove", izjavio je Alex Hofford, aktivist u Hong Kongu za grupu WildAid. "Hong Kong je oduvijek bio srce tame za trgovinu slonovačom."

Možda te zanima... Nezamislive okrutnosti kroz koje prolaze 'slonovi - umjetnici' Eko
Slonovi-Okomitajpg Možda te zanima... Što je slonovsko suosjećanje? Eko

Hong Kong kao autonomna posebna upravna regija Kine, dugo je poštivala uvjete Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama ili CITES, koja je 1990. zabranila međunarodnu trgovinu bjelokosti. Lovački trofeji i starinski predmeti od bjelokosti bili su  isključeni iz uvjeta Konvencije, osim ako pojedine zemlje svojim zakonom to nisu drugačije regulirale.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ekolozi su dugo upozoravali da zemlje koje dopuštaju trgovinu "predkonventnom" slonovačom pomažu krivolovcima jer je ilegalna slonovača često bez većih problema prošla kao "antikna". Kako su tržišta slonovačom napuštena diljem svijeta, Hong Kong je postao središte za trgovinu proizvodima koji su drugdje zabranjeni. Reuters je napisao da je više od 90 posto onih koji kupuju bjelokost u Hong Kongu iz kontinentalne Kine. Neki su aktivisti ispitivali zašto je Hong Kong dozvolio tako dugo razdoblje milosti za trgovce slonovačom.

Philip Muruthi, znanstvenik iz African Wildlife Foundation, objasnio je: "Ovakva deklaracija obično dovodi do stvaranja 'zaliha'. Trgovci između djelomične i potpune zabrane pokušavaju dobiti što više ilegalne bjelokosti kako bi povećali svoje zalihe prije konačnog roka za zabranu. Prednost trenutačne zabrane je da proizvod odmah stvara vrijednost."

Kako životinje upozoravaju na opasnost

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.