Green i bio 1977 prikaza 15. siječnja 2010.

Suhim voćem protiv žudnje za šećerom

Grozdzice

Suho voće jedna je od onih čarobnih namirnica koje ti mogu pomoći u mršavljenju, jer nije jako kalorično, a uz to zadovoljava žudnju za slatkim. Koliko je važno odabrati ekološko suho voće objašnjava Dunja Gulin, Makronovina učiteljica kuhanja i autorica kuharice "Doručak"

Zbog koncentracije slatkog okusa, suho voće može biti odlična zamjena za deserte sa šećerom, pogotovo zimi kada nema puno sezonskog voća.

Ono sadrži manje vode od svježeg voća pa se općenito, neovisno o godišnjem dobu, preporučuje kao zamjena za svježe voće kod ljudi s osjetljivom probavom ili nekim drugim većim zdravstvenim problemom.

Zanimljivo je da se od suhog voća, jednako kao od svježeg, mogu raditi kompoti, nadjevi za pite te zdravi pekmezi.

Nutricionist dr.sc. Ignac Kulier zaposlenim ljudima, koji se žele hraniti zdravo i izbjeći kasnije prejedanje, za doručak na poslu i za međuobroke preporučuje grožđice, suhe smokve i marelice u kombinaciji s orasima, bademima, lješnjacima i drugim orašastim plodovima.

Zašto je važno da je organsko?

Jako je važno da suho voće koje koristimo u našoj prehrani i prehrani naše djece bude iz organskog uzgoja, a za to postoji više razloga:

  • voće sadrži puno vode, a samim time, ukoliko je prskano, i veće količine pesticida
  • sušenjem se te količine koncentriraju pa se može dogoditi da, iako mislite da unosite zdrave sastojke učestalim grickanjem suhog voća, ustvari u organizam unosite pretjerane količine kemije koja je opasna po zdravlje
  • suho voće koje nema eko-certifikat se prije sušenja sumpori (dimi sumpornim prahom) što posvjetljuje boju sušenih plodova i takvo suho voće može stajati mjesecima, čak godinama na policama trgovina. Taj postupak nije prirodan način konzerviranja - stoga su sumporeni plodovi žarke i svjetle boje no manje kvalitetni i hranjivi.

Kod kupnje suhog voća zato radije potraži certifikat ekološkog uzgoja i biraj nešto skuplje, ali kvalitetnije grožđice, tamne marelice, šljive, datulje i drugo suho voće.

Recept za slasne kolačiće

Kuglice od suhog voća i lješnjaka

Sastojci:

  • ½ šalice prženih mljevenih lješnjaka
  • ½ šalice grožđica
  • ½ šalice suhih šljiva

Priprema:

U malo vode kratko namoči suho voće te ga ocijedi i izmiksaj u gustu smjesu. Pomješaj smjesu sa lješnjacima te ostavi sve da odstoji nekoliko sati. Oblikuj kuglice i uživaj u ovom zdravom desertu.

Ako voliš slatko, a želiš smanjiti unos šećera, isprobaj i energetske kuglice prema receptu Jadranke Boban Pejić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.