Eko 05. rujna 2016.

Službeno izvješće: velike pande više nisu ugrožena vrsta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci su obznanili kako velika panda, koja u mnogim slučajevima služi kao simbol zaštite, više nije ugrožena vrsta. Naime, Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) sad svrstava ovu životinju kao ranjivu na Crvenom popisu ugroženih vrsta.

Čini se kako se isplatilo pola stoljeća nastojanja da se ovu vrst spasi od izumiranja. Dok je 2003. godine procijenjeno da samo 1.600 velikih panda živi u divljini, do 2014. godine populacija unutar ove skupine je porasla za čak 17 posto. Iako je teško procijeniti točan broj mladunčadi, najnovije istraživanje pokazuje ukupnu populaciju od 2.060 velikih panda (1.864 od njih su odrasle)

"Bolji status potvrđuje da su se napori kineske vlade da očuva ovu vrste isplatili", stoji u izvješću udruge IUCN.

Nažalost, loša vijest je da će prema predviđanjima u sljedećih 80 godina više od jedne trećine šuma babmusa, u kojima pande obitavaju, biti pod utjecajem klimatskih promjena, a time će se i populacija opet smanjiti.

"Kako bi zaštitili ovu životinjsku vrstu, važno je da se nastave provoditi učinkovite mjere za zaštitu šuma i da se neprestano upozorava na opasnosti koje im prijete", stoji u izvješću.

Saznaj više o posljedicama klimatskih promjena i ujedno poslušaj govor Leonarda DiCaprija o istima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.