Eko Eko dom 29. studenoga 2017.

Nezamislive okrutnosti kroz koje prolaze 'slonovi - umjetnici'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zadnje vrijeme svjetskim se medijima širi fenomen slonova umjetnika, koji crtaju autoportrete, cvijeće, motive iz svakodnevnog života do te mjere da se mogu mjeriti s 'ljudskim umjetnicima'. Pomisao da je to uistinu njihova sposobnost je zapanjujuća, no realnost je pun mračnija.

Nove turističke senzacije na egzotičnim dijelovima svijeta uključuju i druženje sa slonovima, koji prema nekim 'saznanjima' znaju crtati.

Rezervati diljem Azije nude ovakve programe, u kojima obitelji za vrijeme svojih turističkih posjeta tim zemljama mogu doći i uživo vidjeti i dragati ova veličanstvena bića, a po novome, i pogledati njihove umjetničke radove

Portal One Green Planet donosi okrutnu i hladnu istinu koja se krije iza tih rezervata u kojima su slonovi zapravo zatočeni i zlostavljani od strane timaritelja. 

Možda te zanima... Udaranje palicama i elektrošokeri - Hrvatska upletena u zlostavljanje životinja Eko

Poticanje turizma kroz mučenje slonova

Kampovi sa slonovima, poput tajlandskog Maesa, od davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća nude ove senzacije slonovske umjetnosti. 

U svom posjedu drže skoro 80 slonova koje turisti dolaze gledati i diviti se ovim veličanstvenim životinjama koje su u tajnosti u velikoj fizičkoj boli. 

Inteligencija slonova nešto je što je poznato diljem svijeta i zato ljudi pretpostavljaju da oni mogu i svojevoljno crtati.

To sve stoji i opisu tih kampova, koji jasno opisuju kako se slonovi 'treniraju' da postanu umjetnici. No, kako bi učinili ono što im timaritelji govore i nacrtali uvježbane pokrete na platna, bebe slonovi prolaze kroz izgladnjivanje, fizičko zlostavljanje, i vezanje lancima dok im se ne slomi duh i ne počnu raditi sve što se od njih traži, uključujući i crtanje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Proces crtanja

U surle im se stavljaju kistovi pomoću kojih vuku crte po platnu u oblike koji su naučeni, npr. cvijeće, drveće, slonovi, točke, uzorci. To slonovi mogu naučiti poput trika, no to nije njihovo istinsko izražavanje, jer je  uzrokovano jakom fizičkom boli. 

Surle slonova su iznimno osjetljive i ovakve ih radnje ozljeđuju, a kako ne bi slučajno prestali povlačiti te linije dok ih gledaju turisti, njihovi timaritelji im neprimjerno zabadaju kuke u uši i povlače ih lijevo desno dok ne odrade ono što je traženo. 

Ako slučajno pogriješi, slona se tuče po glavi ili surli kako ne bi ponovio 'pogrešku'.

Ono što je najgore jest što slonovi moraju taj uzorak ponavljati svaki dan po dva, tri puta.

Slike koje izražavaju bol

Egzotični turizam, čini se, nije nimalo privlačan koliko se čini. Ovakvi kampovi polako ubijaju slonove iz dana u dan, lome im duh i unakazuju tijelo, drže ih u lancima, a sve da bi se što više zaradilo na ovoj lažnoj atrakciji. 

Zato sljedeći put kad vidiš neku od 'slika koje je nacrtao slon', sjeti se da je ona samo produkt iznimne fizičke i psihičke boli

Možda te zanima... Napuštena kujica umrla od slomljenog srca Eko

U ovom šokantnom videu možeš pogledati proces kroz koji prolaze bebe i odrasli slonovi kako bi postali 'spremni'za turističke mase:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.