Eko Eko dom 17. travnja 2018.

Kako se konačno riješiti kućne prašine?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dom bi trebao biti utočište u kojem si pošteđena podražaja iz vanjskog svijeta, ali ako imaš alergiju na prašinu ona te može iritirati i kod kuće te izazvati kihanje, svrbež, vodene oči, nos koji curi.

Alergija na prašinu je zapravo alergija na grinje, mikroskopske organizme koje se hrane odumrlim stanicama kože i drugim sitnim česticama organskog podrijetla te vlagom iz zraka. "Grinje nisu prijetnja ni za astmatičare, ako redovito i temeljito čiste svoj stambeni prostor", kaže dr. Maeve O'Connor, alergolog iz SAD-a.

Kuću treba čistiti jednom tjedno - to je ono što Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje osobama s  alergijama. Ako možeš čistiti češće to je čak i bolje. Dr. Purvi Parikh, alergolog i imunolog kaže da je kuću najbolje čistiti dva puta tjedno. 

Nemoj koristiti suhu krpu za brisanje prašine - ako za brisanje prašine koristiš suhu krpu onda je samo razbacuješ okolo. Postoji puno kupovnih sprejeva koje možeš našpricati po tkanini, a možeš napraviti i svoj na bazi eteričnih ulja. Ako ne želiš koristiti nikakve sprejeve jednostavno navlaži krpu s vodom.

Možda te zanima... Kako ukloniti neugodne mirise iz perilice rublja? Eko Možda te zanima... Test tjedna: Probali smo trik za brzo i prirodno čišćenje kamenca Eko

Ako možeš priušti si kvalitetan usisavač - bilo kakvo usisavanje je bolje od nikakvog, ali ako možeš kupi onaj veće snage i redovito mu mijenjaj filter u skladu s uputama. Grinje se rado zavlače u tepihe pa ako ih imaš obavezno usisavaj jednom tjedno.

Ako si alergična na prašinu ili imaš astmu nosi masku dok čistiš - maska će spriječiti da ti sitne čestice uđu u dišni sustav i nadraže ga. Osobe koje od grinja imaju alergijske reakcije na koži prilikom čišćenja trebaju nositi odjeću koja im prekriva cijelo tijelo, a nakon čišćenja tu odjeću trebaju staviti na pranje. 

Nemoj čistiti spavaću sobu neposredno prije spavanja - čestice prašine nakon čišćenja ostaju u zraku i dva sata poslije, stoga ako patiš od alergije najbolje je da izađeš van nakon temeljitog pospremanja.

Možda te zanima... Što sve vreba iz prljavih plahti i koliko često treba mijenjati posteljinu? Eko Limun-Dom450X300_1 Možda te zanima... 6 recepata za sredstva za čišćenje od octa, sode bikarbone i limuna Eko

Izbaci stvari koje ne upotrebljavaš - knjige, igračke, razni ukrasi skupljaju prašinu i otežavaju čišćenje. Razmisli da knjige staviš iza stakla, igračke u kutije, a ono što ne upotrebljavaš pokloni ii baci. 

Redovito mijenjaj posteljinu - posteljinu bi trebalo mijenjati jednom tjedno jer u njoj provodiš većinu noći.

Servisiraj klima uređaj i sustav grijanja -  to radi onoliko često koliko proizvođač preporučuje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.