Fitness 24. kolovoza 2009.

Badmintonom protiv stresa i debljine

Badminton
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako u samo jednom meču rekrekreativni igrači pretrče oko četiri kilometra i izgube do 650 kalorija, ovaj je sport idealan za postizanje i održavanje vitke linije, ali i kao antistres-terapija, pogotovo nakon napornog radnog dana ili višesatnog sjedenja u školskim ili studentskim klupama

Badminton je jedan od najbržih sportova današnjice, a njegova jedinstvena kombinacija tehnike, taktike, brzine i izdržljivosti čini ga i jednim od najzanimljivijih, kaže Silvio Juričić, izbornik i trener Hrvatske badmintonske seniorske reprezentacije

Reket u ruke, lopticu u zrak!

Kako se može igrati i u parovima, u badmintonu može sudjelovati cijela obitelj, uključujući i najmlađe članove. Za njih je Silvio osmislio i Miniton, prilagođeni trening za djecu od četiri do osam godina, a roditelji mogu odabrati protivnika iz svog 'tabora' te aktivno kratiti vrijeme čekanja završetka treninga.

Miniton se održava utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati na Zagrebačkom Velesajmu 20 paviljon, tereni 19 i 20.(Za više informacija možete se obratiti Silviu na 098 479 401 ili posjetiti www.badminton-zagreb.hr).

Za razliku od profesionalaca, rekreativni igrači badmintona kao i oni koji će to tek postati ne moraju ulagati u opremu. Naime, u većini badmintonskih klubova reketi se mogu iznajmiti po cijeni od oko 7 kuna, a loptica kupiti za četrnaest.

Ipak, želite li vlastiti reket, možete ga kupiti već za stotinjak kuna u gotovo svakoj prodavaonici sportske opreme. Još samo udobna trenirka i indoor tenisice i spremni ste za igru.

Termini se rezerviraju danima unaprijed

No, s rezervacijom terena već ćete imati više posla. S obzirom da je rekreativni badminton itekako popularan, potrebno je najaviti se najkraće dva dana unaprijed kako bi izbjegli da, oboružani entuzijazmom i 'nabrijani' na pobjedu, ostanete punog termina.

Cijena jednosatnog užitka u ovom napetom i zanimljivom sportu kreće se između 20 i 55 kuna, ovisno o dobu dana (popodnevni sati su skuplji) no, uvijek ćete stići odigrati barem jedan meč jer neki tereni (oni na Zagrebačkom velesajmu, primjerice) otvoreni su i do 23 sata.

Uspijete li skupiti još tri suigrača, iznajmljivanje opreme i rezervacija terena bit će sitan trošak u usporedbi sa zabavom i rekreacijom koju ovaj sport pruža.

Pravila igre brzo se uče

Iako može biti vrlo naporan (loptica leti brzinom i do 300 km/h), badminton je odlična tjelovježba za sve uzraste i različite stupnjeve fizičke kondicije no, osobe problematičnog zdravstvenog stanja (srčani bolesnici) trebali bi se, prije odabira ovog sporta, posavjetovati s liječnikom.

Također, vrlo je važno dobro se razgibati prije meča jer je badminton zahjevan sport u kojem su ozljede donjih ekstremiteta (gležnja i stopala najčešće) relativno česte, upozorava Silvio.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.