Eko 12. kolovoza 2019.

Pripremi se večeras za Suze svetog Lovre!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suze svetog Lovre dosegnut će svoj vrhunac u noći s 12. na 13. kolovoza 2019. pa se možeš pripremiti za najspektakularniju večer u godini.

Meteorski roj Perzeidi, u narodu zvan Suze svetog Lovre, ove godine imat će maksimum aktivnosti s 12. na 13. kolovoza 2019. godine, prenosi Hrvatski astronomski savez. Prema prognozama moći ćemo vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat s obzirom na to da će u to vrijeme Mjesec biti skoro pun te će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora. Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteor na sat u uvjetima dobre tame kad nema Mjeseca. Kako bi uživala u promatranju nađi mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolje vrijeme za opažanje bit će od s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra. 

Izraz "Suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

 | Author: Facebook Hrvatski astronomski savez Foto: Facebook Hrvatski astronomski savez

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Upute za opažače: 

  • Ne gledaj direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćeš opaziti najmanje meteora
  • za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi)
  • meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi ti se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu 
  • potrebna ti je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možeš leći prilikom opažanja.
Možda te zanima... Pomrčina Mjeseca nastupa večeras - na koje će znakove najviše utjecati? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.