Dijeta 04. svibnja 2011.

Trbuh ugrožava Marinino zdravlje

Marina-Mjerenje_Struka
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na sistematskom pregledu u Poliklinici Sunce otkriveni su Marinini najveći zdravstveni rizici: BMI 29, koji ju smješta u kategoriju pretilih osoba, te abdominalna pretilost - prekomjerna masnoća nakupljena u području trbuha - predstavljaju rizik za razvoj bolesti srca i šećerne bolesti

Nakon sistematskog pregleda u Poliklinici Sunce, mr.sc. dr. Maja Antočić Svetina, specijalistica interne medicine s užom specijalnošću iz kardiologije, komentirala nam je kako je naša zagrebačka kandidatkinja u akciji "Mršavimo zajedno" dobrog zdrastvenog stanja.

"Osim prekomjerne tjelesne težine somatski status joj je uredan. Od kardiovaskularnih čimbenika ima pozitivnu obiteljsku anamnezu na šećernu bolest i koronarnu bolest, no drugi čimbenici rizika nisu izraženi. Laboratorijske pretrage pokazale su da ima zavidno visok 'dobar' kolesterol, dok je LDL, znan kao 'loš' kolesterol neznačajno povišen. Također su hormoni štitnjače u normalnim vrijednostima, što isključuje utjecaj štitnjače na razvoj prekomjerne tjelesne težine."

Ponosna na svoje srce

Doktorica je također utvrdila da Marina nema problema sa srcem ili tlakom, a na ergometriji, praćenju tlaka i srčanog ritma pod opterećenjem, prilikom hodanja po pokretnoj traci, pokazala je da ima dobru kondicionu sposobnost, koja u potpunosti odgovara njenoj dobi. Ergometrija nedvosmisleno pokazuje da je Marina kardiovaskularno spremna na naporne treninge, zaključila je dr.  Maja Antočić Svetina.

Na ergometriji se Marina i sama iznenadila da je u tako dobroj formi: "Računala sam da neću biti toliko dobra, s obzirom na godinu proizvodnje, ali postigla sam više od 87 posto opterećenja i bila sam jako ponosna na sebe. To znači da sam zrela za promjene u životu."

Marinini zdravstveni rizici

Unatoč trenutno dobrom zdravstvenom stanju, na sistematskom pregledu otkriveni su Marinini najveći zdravstveni rizici: s tjelesnom težinom od 77 kilograma na visinu od 161 centimetra, BMI joj je 29 i spada u kategoriju pretilih osoba. Opseg struka od 87 centimetara pokazuje da je prekomjerna masnoća nakupljena u području trbuha, a ta takozvana abdominalna pretilost predstavlja rizik za nepovoljna kardiovaskularna događanja. I prekomjerna tjelesna težina predstavlja rizik za razvoj srčano-žilnih i šećerne bolesti, a uz to oštećuje zglove te uzrokuje prijevremenu artrozu. 

"S obzirom da Marina ima 42 godine i približava se periodu života karakteriziranom smanjenjem hormonalne aktivnosti jajnika, što već samo po sebi značajno povećava rizike od srčano-žilnih bolesti, važno je smanjiti one rizike na koje može utjecati, a to je u ovom slučaju tjelesna težina.

Zato mora promjeniti način života. U početnom dijelu treba je poučiti pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti te treba imati podršku kako obitelji tako i stručnjaka. Usvajanjem pravilnog načina života omogućit će si ne samo mršavljenje, nego i održavanje postignute tjelesne težine", istaknula je doktorica iz Poliklinike Sunce.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.