Dijeta Dijetni savjeti 26. listopada 2016.

Ovo je razlog zbog kojeg je tvoja težina manja ujutro

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si već primijetila da ti vaga pokazuje manje kilograma kada se važeš ujutro, nego navečer. I sve dok je taj broj na tvojoj kućnoj vagi izvor frustracija sigurno se pitaš u koje doba dana je taj broj objektivan pokazatelj kilograma.

"Ljudi su lakši ujutro kad se probude jer je tijelo dehidrirano", kaže Julie Upto, jedna od osnivačica nutricionističke web stranice "Appetite for Health". "Budući da dvije čaše vode pokazuju jedan kilogram više, čak i najmanja dehidracija organizma može utjecati na promjenu brojeva na vagi. Ako prije spavanja popiješ vode nećeš biti dehidrirana ujutro, međutim ako odeš tijekom noći u toalet nećeš zadržati puno od te unesene vode. Još jedan razlog zbog kojeg vaga pokazuje manje kilograma ujutro je što je tijelo potrošilo kalorije koje si unijela tijekom prethodnog dana", objasnila je Upto.
 

Kada je broj kilograma na vagi objektivan?

Vaga će pokazati manje kilograma i ako se važeš nakon tjelovježbe, ali to nije relevantno jer ono što je izgubljeno je voda, a ne masno tkivo. Međutim, ako se važeš nakon ručka ili večere, odnosno najvećeg obroka u danu, vaga će pokazati više kilograma jer će tvojoj uobičajenoj težini biti pridodana i težina pojedene hrane te popijenog pića.
 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
 
 
"Kad se uzme u obzir sve navedeno ne postoji idealno vrijeme za vaganje. Optimalno je vagati se svaki dan u isto vrijeme jer ćeš tako imati priliku za usporedbu. Također je dobro vagati se bez odjeće. Ali u svakom slučaju nemoj se uzrujavati ako ti vaga pokaže kilogram ili dva više, odnosno manje jer težina je promjenljiva. Mjerodavna postaje tek kad ti se više dana za redom pokaže manji ili veći broj kilograma", kaže Upto.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.