Kruške prirodno reguliraju razinu šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Također imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snizuju razinu štetnog kolesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina, otkriva nutricionistica Darija Vranešić Bender
Latinsko ime kruške je Pyrus communis, a zajedno s jabukom i dunjom svrstava se u porodicu ruža. Nekoliko je tisuća vrsta krušaka, svaka vrsta je drugačijeg oblika, boje, veličine, okusa.
Sočne su i slatke, sa pomalo zrnatom teksturom, no mekanom poput maslaca. Posebno su poznate po tome što se od njih radi vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se i od njih mogu pripraviti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi.
Ako je izraženo slatkog okusa, jedna kruška srednje veličine ima manje od 100 kcal, što je čini idealnom dijetnom namirnicom.
Prirodan je i i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera, a istovremeno je i ekonomično pakiranje vitamina B skupine.
Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer 'hrane' živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.
Kruške čuvaju srce
Kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi.
Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.
Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina, te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno daje dulji osjećaj sitosti.
Regulacija probave
Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave.
Prevenira konstipaciju (zatvor) jer olakšava prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štiti od raka debelog crijeva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika.
Osim toga, zanimljivo je da kruške Vilijamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine!
Dobro je znati!
S obzirom da kruške vrlo brzo zriju nakon što su ubrane, kada ih kupuješ, biraj one nedozrele, neoštećene i one koje na sebi nemaju plijesni.
Također izbjegavaj kruške sa smeđim mekanim kolutovima. Proces zrenja kruške mogu nastaviti u tvojem hladnjaku, ili ukoliko ga želiš ubrzati, u papirnatim vrećicama na sobnoj temperaturi.
Izbjegavaj ostavljanje krušaka u plastičnim vrećicama gdje će biti u dodiru jer im je na taj način ograničen kisik i pojačana produkcija etilena, plina kojega kruške prirodno proizvode, a koji ubrzava proces zrenja, odnosno truljenja.
S obzirom da lako poprimaju mirise, kruške treba držati podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris.