Dijeta 4060 prikaza 01. lipnja 2011.

Brzi dijetni ručak: piletina sa špinatom

Marina_Kuha_Rucak
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Isprobaj i ti Marinin omiljeni dijetni ručak: špinat na mlijeku, pire krumpir i Cekin piletinu ispečenu na naglo.Ona ga voli jer je jednostavan i ukusan, a za pripremu joj treba manje od 20 minuta

Marina nam je pokazala kako priprema svoj omiljeni dijetni ručak, kojeg su joj nutricionistice iz Vitaminoteke uključile u jelovnik za 2. tjedan.

Ručak se sastoji od 250 grama špinata pripremljenog na mlijeku, 200 grama pire krumpira i 100 grama Cekin piletine ispečene na naglo. Za desert je tu još Blokegras čokoladni bombon.

"Ovo je jelo jednostavno, brzo, a fino. Priprema traje najviše 20 minutica. Mojima još samo u pire dodam maslaca i ispečem jaja na maslacu uz to, pa su i oni zadovoljni", kaže Marina.

'Za djecu sada kuha muž'

Članovi njezine obitelji, priznaje, nisu baš ljubitelji dijetnih jela, oni ipak više vole nešto "konkretno", makar joj kćeri vole povrće. Budući da preko tjedna  ne stigne kuhati i za sebe i još dodatno za svoje ukućane, ima dogovor s mužem da on pripremi ono što djeca vole.

"Ali većinom im bude kriza već u utorak ili najkasnije u srijedu pa mi bude žao, a onda im skuham više toga, da imaju za dva dana. Usput skuham i sebi nešto lagano, što ostavim u posudama za drugi dan", kaže.

A njoj je sve što ima na jelovniku fino jer, ako treba, uvijek može dodati malo začina. Općenito, kaže, nije izbirljiva što se tiče hrane, jedino ne voli ciklu.

"Naviknula sam se na svoja dijetna jela i sasvim mi je normalno da tako jedem. Jednostavno nemam osjećaj da bi sada krenula nešto jesti što mi nije propisano jelovnikom. Mogu s ponosom reći da bijelog kruha nisam ni probala, kao ni peciva iz pekarnica. Jedino što si priuštim u pekarnici je ranojutarnja kava bez šećera", rekla nam je Marina, zagrebačka kandidatkinja u akciji "Mršavimo zajedno".

Komentar stručnjaka

Mirja Jošić, nutricionistica iz Vitaminoteke, koja je sastavljala Marinin dijetni jelovnik, rekla nam je da joj taj zadatak nije bio kompliciran jer Marina sve voli jesti, a i pokazala je želju za isprobavanjem novih namirnica.

"S obzirom da ima povišeni kolesterol, crveno meso se na Marininom jelovniku našlo samo jednom u dva tjedna, a trebalo je i ograničiti unos jaja i drugih namirnica bogatih kolesterolom i zasićenim masnoćama.

Marinin jelovnik obiluje voćem, povrćem i žitaricama, poglavito ječmom i zobi, jer te žitarice djeluju povoljno kod povišenog kolesterola u krvi", objasnila je Mirja.

Budući da Marina ima dvije kćeri, u jelovnik joj je uključila i zdrave varijante jela koja djeca inače obožavaju. Primjerice, umjesto hamburgera Marina ima na jelovniku burger od graha u integralnom pecivu u kojem mogu uživati i njezine kćeri.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.