Dijeta 25. kolovoza 2009.

Voćne dijete mogu iscrpiti organizam

Vocna_Dijeta-Web
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lagana ljetna prehrana nezamisliva je bez svježeg voća koje, kroz posebne voćne dijete, ali i u kombinaciji s niskokaloričnim namirnicama poput pilećeg i purećeg mesa, malomasnih mliječnih proizvoda te ribe može drastično utjecati na gubitak viška kilograma, ali i očuvanje vitke linije.

Obilje vitamina C, ali i antioksidansa, boraca protiv slobodnih radikala koji 'napadaju' tijelo pod stresom, voće poput manga, ananasa, naranče i limuna, ali i banana potiče metabolizam te ubrzava mršavljenje, objašnjava dr.sc. Ignac Kulier, nutricionist te specijalist za dojenačku i dječju hranu. Kada je riječ o egzotičnom tropskom voću, prednost imaju ananas i mango, koji se ističu svojim ljekovitim svojstvima - ekstrakt manga koristi se kao pomoćna terapija kod raznih oblika raka dok se za ananas vjeruje da topi masne naslage.

Mango ubrzava metabolizam

S obzirom da je kora manga također ljekovita (sadrži zaštitne tvari poput betakarotena, tanina i kvercetina) dr.sc. Kulier preporuča jedenje manga s korom. Uz tri voćke na dan, u kombinaciji s uobičajenim dijetnim namirnicama poput prepčenca, tunjevine, kuhanih jaja, odlični rezultati vidljivi su već nakon mjesec dana.

Voćke se mogu zamijeniti ekstraktom manga koji ima sposobnost ihibiranja stvaranja masnog tkiva tako da djeluje na ubrzavanje metabolizma. Iako je riječ o drastičnoj dijeti (unos kalorija ograničen je na 1000 dnevno), mango dijeta, za razliku od one s ananasom, nije uvjetovana zdravstvenim stanjem. (Ananas naime skraćuje vrijeme grušanja krvi pa se ne preporuča osobama sklonim krvarenju).

Svježe voće je nezaobilan dio dijete sirovom hranom.

S limun dijetom gubi se voda

Uz ananas dijetu, koja se sastoji od dnevne konzumacije dva kilograma ananasa i litre njegova soka, u samo deset dana moguće je izgubiti i do dva kilograma. Narezan na komade, jede se u svim obrocima, ali nije dozvoljeno konzumiranje ikakvih drugih namirnica. No, ako vam se takav režim prehrane čini prestrogim, dopušteno je i 100 g bijelog pilećeg mesa i komad prepečenca na dan, kaže dr.sc. Kulier. On je preporuča tek kao uvod ili prvu fazu prije kretanja u Nutrifit dijetu, obrazloženu na DVD-u dr. sc. Kuliera.

Među popularnim voćnim dijetama ističe se i dijeta limunadom odnosno, limun detoks dijeta, osobito omiljena među svjetskim zvijezdama poput Beyonce Knowles. Riječ je o dijeti za čišćenje organizma koja jamči brze rezultate u kratko vrijeme no iscrpljuje tijelo te ga ne opskrbljuje potrebnim hranjivim tvarima. Također zakiseljuje organizam što mijenja i ubrzava metabolizam, a u limunadu se često dodaje kofein kako bi djelovala termogeno.

Iako Beyonce, koja limunadu miješa s javorovim sirupom i kajenskom paprikom, tvrdi da se limun dijetom može smršavjeti i do osam kilograma u dva tjedna, dr.sc. Kulier kaže kako je polovina izgubljenje težine voda, a realan gubitak je oko četiri do pet kilograma.

Banane se jedu tri puta na dan

Veliki hit u Japanu, ali u posljednje vrijeme i u ostatku svijeta, je banana dijeta, s obzirom da je jednostavna, pristupačna i jeftina. Banane su bogate kalijem, polisaharidima i vitaminom C, ali i zasitne, a jedna voćka sadrži malih 100 kcal.

Na njenoj siromašnoj kalorijskoj vrijednosti temelji se i njena učinkovitost pa se jedenjem dvije banane za doručak, tri za ručak i dvije za večeru, čak i uz dopunu 100 g pečenog bijelog pilećeg mesa, prepečenca i čaja, ne prelazi vrijednost od 1000 kcal na dan .Ipak, dijeta bananama tijelo ne opskrbljuje dovoljnom količinom hranjivih tvari pa se ne preporuča takav režim prehrane dulje od dva tjedna, upozorava dr.sc. Kulier.

 Želiš li saznati više o zdravom mršavljenju i DVD izdanjima dr. sc. Ignaca Kuliera, informiraj se na tel: 01 6688 611

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.