Dijeta 26. kolovoza 2009.

Otkrivena zdrava formula mršavljenja

Lejla_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Može li hrana biti lijek, a zdrave namirnice užitak te koja je zdrava formula mršavljenja, ekskluzivno za zdravukravu otkriva nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho, članica Britanskog nutricionističkog društva te voditeljica nutricijskog i dijetetskog savjetovališta Nutrimen

Hrana liječi policistične janike i kandidu

Dr. Lejla Kažinić Kreho autorica je novog priručnika o zdravoj prehrani u izdanju Profila pod nazivom “Prehrana 21. stoljeća” (199 kn), koji objedinjuje različite probleme prehrane s obzirom na dob, spol i bolesti kod kojih je prehrana važan čimbenik te savjetuje kako hranom pobijediti alergije i astmu, pronaći recepte za plodnost i jačanje spolne moći te ublažiti ili potpuno izliječiti simptome bolesti poput policističnih jajnika te kandide.

Brojna su istraživanja pokazala da prehrana može značajno ublažiti simptome nekih bolesti, neovisno je li riječ o kožnim, spolnim, krvožilnim ili malignim bolestima, kaže dr. Kažinić Kreho.

Pritom nije riječ o egzotičnim, teško dostupnim namirnicama već o onima koji su nam svakodnevno na meniju, poput brokule, patlidžana,smeđe riže, puretine... Jer jesti zdravo ne znači jesti neku posebnu vrstu hrane već znati pravilno izabrati hranu koja se već nalazi u našoj kuhinji.

Parmezan ublažava dermatitis

Prehrana bogata šećerima, zasićenim i transmasnim kiselinama, a siromašna svježim voćem i povrćem idealan je partner nečiste kože, upozorava dr. Kažinić Kreho. No, uz blagu korekciju prehrambenih navika ublažit ćete akne i dermatits, a koža će biti glađa, sjajnija i otpornija. Osobama s masnom i crvenkastom kožom, koja ukazuje na nedostatak cinka, preporuča plavu ribu, crveni grah, jetricu, ali i parmezan koji obiluje cinkom. Suhoj koži pomoći će namirnice bogate vitaminima A i E poput orašastih plodova i zelenog lisnatog povrća.

Onima koji 'ratuju' s aknama, "Prehrana 21. stoljeća" donosi popis zabranjenih i poželjnih namirnica kojima će regulirati sebacijalnu žlijezdu zaslužnu za proizvodnju viška sebuma koji nadražuje površinski sloj kože i prouzročuje prištiće. Među poželjnim namirnicama nalaze se cikla, artičoka, maslačak i slanutak dok su agrumi, kao i gljive te pivo strogo zabranjeni.

Libido raste s pravim namirnicama

Uz nutricionistički pristup zdravstvenim problemima, "Prehrana 21. stoljeća" osvrće se i na seksualnost, posebice na probleme nepolodnosti i smanjene spolne želje. Uz stres i nezdrave životne navike, prehrana igra klučnu ulogu u problemima s erekcijom i nedostatkom spolne želje - objašnjava dr. Kažinić Kreho.

Osobama koje žele ojačati libido, vratiti seksi raspoloženje i poboljšati izglede za začeće, "Prehrana 21. stoljeća" donosi pregršt savjeta kako da odaberu odgovarajuću prehranu te popis vitamina i minerala kojima će pospješiti svoj spolni žvot. Tako se, među najseksi namirnicama ističu kiseli kupus, avokado, šparoge, višnje i banane, ali i češnjak te muškatni oraščić jer poboljšavaju dotok krvi, pozitivno utječu na raspoloženje te jačaju privlačnost.

Niski glikemijski indeks štiti od bolesti srca

Namirnice niskog glikemijskog indeksa poput svježeg voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova te nemasnog mesa održavaju stabilnim šećer u krvi te tako omogućuje brže sagorjevanje masnoća, ali i njihovo nakupljanje u tijelu, kaže dr. Lejla. Jedenjem hrane niskog glikemijskog indeksa zadržava se vitkost, vitalnost, ali i zdravlje cjelokupnog organizma.

Uz popis i detaljna objašnjenja o zamjenama za šećer, dr. Kažinić Kreho osvrnula se i na prednosti, ali i mane masnoća životinjskog podrijetla. Tako preporuča maslac, pogotovo za kuhanje jer, za razliku od margarina, maslac se pri višim temperaturama ne prelaze u trans masne kiseline koje snižavaju razinu HDL (dobrog) kolesterola i povećavaju razinu triglecirida, povezanih s većim rizikom od razvoja srčano-žilnih bolesti.

Indeks sitosti kao nova formula mršavljenja

U "Prehrani 21. stoljeća" dr. Kažinić Kreho pozabavila se i novom klasifikacijom namirnica koja se bazira na indeksu sitosti (SI). Riječ je o svojevrsnom odgovoru australskih znanstvenika na gorući problem pretilosti u razvijenim zemljama, dr. Kažinić Kreho naziva je novom formulom za mršavljenje.

SI namirnice produljuju osjećaj sitosti stoga su idealne za osobe na dijeti jer će spriječiti 'napade' gladi - kaže dr. Lejla. Među njima ističu se krumpir, riba, zob i jabuke, a najdjelotvornije su u kombinaciji s namirnicama niskog glikemijskog indeksa.

Djeca ne smiju biti na dijeti

Djeca danas jedu iste količine hrane kao i prije no, hrana koju jedu zasićena je nezdravim mastima i šećerima, a njena kalorijska vrijednost neusporedivo je viša, objašnjava dr. Kažinić Kreho.

Također, nezdrave navike roditelja preuzimaju i djeca pa, u kombinaciji s neaktivnim, sjedilačkim načinom života, raste broj pretile djece i tinejdžera. No, postupnim promjenama prehrambenih navika moguće je izliječiti i spriječiti pretilost, ublažiti hiperaktivnost te izbjeći poremećaje u prehrani poput anoreksije i bulimije.

Ipak, restriktivne metode poput smanjivanja broja obroka nisu pravi način za borbu protiv pretilosti. Naime, osim što se tako stvara pritisak na dijete te mu se uskraćuje potrebna energija te ugožava normalan razvoj. Zato je dr. Kažinić Kreho osmislila posebne jelovnike za djecu koji uključuju i slastice za školarce kao i tablice s namirnicama koje su najbolji izvori djeci za razvoj neophodnih vitamina i minerala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.