Zdravlje 08. lipnja 2009.

Čajem i botoxom protiv znojenja

Znojenje1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

 Koju hranu trebamo jesti, a koju izbjegavati u vrijeme ljetnih vrućina za zdravu kravu otkriva dr.sc. Darija Vranešić Bender, a dr. Maja Ceković, spec.dermatovenerolog iz Poliklinike Dermangio, preporuča osnove higijene u ljetno doba i zahvate koji uspješno djeluju protiv prekomjernog znojenja

Znojenjem se regulira tjelesna temperatura u vrijeme ljetnih žega, izlučuju se toksini, ali i brojne druge tvari, primjerice elektroliti i voda koji su tijelu neophodni. Prikladnom odjećom, umjerenom aktivnošću, ali i usklađivanjem prehrane možemo utjecati na regulaciju znojenja. 

Organizam ljeti za vrijeme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina.

Svježe voće i povrće, u obliku salata, kratko kuhanog ili pirjanog jela, preporučuju se u najvećoj količini. Preporuka je da se jede hrana koja je bogata vodom i koja hladi organizam kao što su različite tikve, npr. krastavci, tikvice i patišoni te lubenica.

Pripazite na unos kalija!

Kalij, elektrolit koji se intenzivno gubi znojenjem treba nadoknaditi prvenstveno putem hrane. Rajčice, banane, krastavci i zeleno lisnato povrće namirnice su bogate kalijem. Unos tekućine jako je bitan, i nadoknađuje se konzumiranjem juha, prirodnih napitaka.

Sol, suhomesnati proizvodi i pržena, masna jela su hrana od koje se žeđa i koju treba izbjegavati. Ljuti začini kao što su chilli i papar mogu snažno potaknuti zagrijavanje organizma i znonjenje pa ih treba izbjegavati. Čaj od metvice, komorača, piće od limete, grejpa i limuna, napitci su koji dodatno rashlađuju organizam i pomažu regulaciji znojenja.

Ljeti kako bismo utažili žeđ, najčešće posežemo za hladnim napitcima. Ipak, dobro je znati da ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tekućinu sobne temperature ili tople čajeve i napitke. U zemljama gdje vrućine ne prestaju tijekom cijele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam.

Dr. Maja Ceković otkriva osnove higijene u ljetno doba i zahvate koji uspješno djeluju protiv prekomjernog znojenja.

Prekomjerno znojenje može biti uzrokovano tjelesnim naporom, osjećajima, okusom hrane, a može zahvatiti cijelo tijelo, pazušne jame, tabane i dlanove. Prema nekim procjenama na tijelu ima 2,4 milijuna žlijezda znojnica. Najgušće su na tabanima, a najmanje ih je na koži bedara. Odrasli često imaju problema s prekomjernim znojenjem pazuha, dok im se ostali dijelovi tijela ne znoje. Nerijetko je takvo znojenje praćeno neugodnim mirisom, koji može biti posljedica poremećaja rada mirisnih žlijezda. Djelovanjem bakterija s kože na sastojke znoja nastaju tvari neugodna mirisa. Prekomjerno znojenje tabana i dlanova može biti izazvano toplinom i emocionalnim poremećajima.

Izbjegavajte svakodnevno nanošenje antiperspiransa

Na prekomjerno znojenje djeluje se preventivno i terapijski. Odjeća mora biti prozračna i pamučna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim kupanjem i tuširanjem. Neugodan tjelesni miris spriječit ćemo upotrebom dezodoransa.

Dezodoransi su preparati na alkoholnoj ili vodenoj osnovi, koji djeluju protiv bakterija i tako sprječavaju neugodne mirise. Antiperspiransi su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima, primjerice aluminijevim kloridom, smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Njihova je prednost što djeluju produženo.

Dermatolozi ne preporučuju svakodnevnu upotrebu antiperspiransa jer aluminijske soli djeluju na prirođeni mehanizam znojenja, tako da ometaju lučenje žlijezda znojnica. Druga im je mana što izazivaju alergijske reakcije. Zato se preporučuje da se koriste samo iznimno, kada se zna da ćemo biti izloženi pojačanom znojenju ( bolest, mjesečnica).

Dezodoransi i antiperspiransi uvijek se nanose na čistu i suhu kožu. Kod težih slučajeva primjenjuju se čajevi i tablete na bazi kadulje, antiholinergici i sedativi ako je riječ o prekomjernom znojenju uzrokovanom emocionalnim problemima. Nekima pomogne iontoforeza, vodena kupka kroz koju se pušta istosmjerna struja niske jačine, no to je tretman koji se jednom do dva puta tjedno mora raditi doživotno.

Botoxom protiv prekomjernog znojenja

Najbolji rezultati u liječenju prekomjernog znojenja postižu se injiciranjem Botoxa. Dva tjedna nakon injiciranja lijeka u pazuh ili dlanove količina izlučenog znoja smanjuje za 85%. Injekcije se sastoje od niske doze botulina tipa A, jednog od najsnažnijeg otrova koji uopće postoji u prirodi. Još krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća znanstvenici su otkrili korisni učinak botulina u liječenju nevoljnih pokreta mišića (spazma) kod pacijenata koji pate od njih. Upravo je to bilo ključno za dosadašnja dostignuća vezana uz ulogu botulina u liječenju hiperhidroze i uklanjanja bora na licu. Pokazalo se se da je neuroprijenosnik acetilkolin, koji uzrokuje grčenje mišića, isti onaj koji sudjeluje u izlučivanju znoja.

Botulin djeluje tako da blokira djelovanje acetilkolina na znojne žlijezde. Injekcije Botoxa daju se ambulantno u pazuhe i dlanove, a pacijent je sposoban odmah vratiti se svakodnevnim dužnostima.Botulin toksindjeluje 6 do12 mjeseci, a nakon toga postupak se može ponoviti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.