Hrana 06. siječnja 2014.

Zimsko varivo od graha i čilija

Grah-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Marko Kadum postao je kuhar tjedna sa svojim receptom za zimsko varivo od graha začinjeno čilijem i vinom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju Kuhaj u ritmu zime 2014. i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam svoj recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju i sliku svoga jela

Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.

Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.

Zagrij se uz čili i grah

Marko kaže da ga u zimskim danima najbolje grije kombinacija čilija i graha.

Sastojci:

  • 300 g mesa (juneće šnicle od buta)
  • 300 g suhog graha trešnjevca
  • 300 ml soka od rajčice
  • 300 g mrkve
  • 300 ml vina (Istarski teran)
  • 2 srednje glavice luka
  • 1 žličica čilija
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • stručak peršina
  • sol

Priprema:

  1. Nasjeckaj luk, posoli ga i stavi na vatru stalno podlijevajući vodom da se karamelizira.
  2. Stavi u zasoljenu vodu i kuhaj grah 50 minuta (prethodno namakan).
  3. Nakon pola sata do 45 minuta dodaj na ploške narezanu mrkvu i lagano kuhaj još 15 minuta.
  4. Dodaj na trakice narezane šnicle i promiješaj.
  5. Dodaj čili i vino zašećereno s dvije žlice smeđeg šećera.
  6. Promiješaj i dodaj polovicu sitno nasjeckanog peršina. Ostavi da se kuha na laganoj vatri.
  7. Lagano podlijevaj vrućom vodom, pusti da se kuha oko 45 minuta i povremeno promiješaj.
  8. Dodaj kuhani grah i sok od rajčice. Promiješaj, posoli po potrebi, dodaj dvije žlice vina te kuhaj još 15 minuta.
  9. Makni s vatre, dodaj preostali peršin i promiješaj. 

 Dobar tek!

Komentar Zdrave Krave:Markov recept je pravi zimski, grije, krijepi i hranljiv je. Ako ti je kombinacija s junetinom preteška ili ne jedeš meso, zamijeni ga dimljenim sojinim kobasicama ili dimljenim sejtanom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Ecume

      Joj baš mi je drago da ste uživali. To je specijalitet mog dečka i mi svaki put ponovno uživamo!

    • Default avatar -
      smokvica

      jučer sam spremia ručak po ovom receptu i ispalo je jako fino moji ukučani su odušeljeni,iako je mali odmak od mog recepta jako je fina promjena,čestitke Marku :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.