Hrana 02. rujna 2013.

Evo zašto trebaš što češće jesti blitvu

Blitva2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom na kalorijsku vrijednost, blitva je jedna od najhranjivijih namirnica biljnog podrijetla jer osigurava impresivne količine vitamina i minerala. Njezine su bijele stabljike mekane, slatkaste i vrlo ukusne za jelo

Najpopularnije povrće na Mediteranu

Blitva je zbog svojeg blagotvornog djelovanja na zdravlje cijenjena još u razdoblju stare Grčke i Rima. Štoviše, grčki filozof Aristotel pisao je o njoj još u 4. stoljeću prije Krista. Riječ je o najpopularnijem povrću na Mediteranu.

S obzirom na kalorijsku vrijednost, blitva je jedna od najhranjivijih namirnica biljnog podrijetla jer osigurava impresivne količine vitamina i minerala. Nedavno objavljene studije pokazuju da je izvor mnogih novootkrivenih fitonutrijenata (biljnih hranjivih tvari). Koncentriran je izvor karotenoida, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina, koji zajedno s flavonoidima u blitvi pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu. 

Voditeljica Sonja Šarunić jutro započinje koktelom od blitve. Saznaj recept.

Niskokalorična biljka

Istraživanja pokazuju da visoka koncentracija klorofila pronađena u blitvi ima zaštitno djelovanje na zdravlje. Idealna je namirnica za 'najzdraviji način prehrane' jer je bogata hranjivim tvarima i niskokalorična: jedna šalica kuhane blitve sadržava svega 35 kalorija.

Naziv 'blitva' opisuje zeleno lisnato povrće, debelih, hrskavih stabljika na koje su pričvršćeni široki, lepezasti listovi. Karakterizira je gorkast i kiselkast okus (zbog oksalne kiseline), punoća teksture te visoka prehrambena vrijednost. Vrste blitve razlikuju se po glatkim ili kovrčavim listovima te stabljikama bijele, crvene, narančaste, ljubičaste, ružičaste ili žute boje.

Vrste blitve razlikuju se po listovima i stabljikama 

Pa tako imamo blitvu duginih boja (eng. rainbow chard) koja na sebi ima spektar duginih boja, od bijele, crvene, narančaste, ljubičaste do ružičaste i žute. Mješavina boja ove blitve osigurava dobru ravnotežu okusa, bijele i žute stabljike blagog su okusa dok su crvene slatkaste. Obojene stabljike nisu jestive; crvene su izuzetno tvrde.

Druga je vrsta (eng. Fordhook) jako rasprostranjena. Karakteriziraju je naborani listovi. Njezine su bijele stabljike mekane, slatkaste i vrlo ukusne za jelo. Blitva sa svijetlo žutim stabljikama još jedna je vrsta blitve. Za razliku od blitve bijelih stabljika, ima gorči okus. Ipak, manje je gorka od blitve s crvenim stabljikama.

Pogledaj kalendar sezonalnih namirnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.