Znaš li što jedeš?
Hrvati ne znaju što jedu
Istraživanje GfK 'Znate li što jedete?' pokazalo je da većina Hrvata ne zna kakve je kvalitete hrana koju konzumiraju te da žele potvrdu kvalitete proizvoda koje svakodnevno koriste od strane relevantnih institucija.
Tek svaki četvrti ispitanik smatra kako može ocijeniti kvalitetu proizvoda čitajući deklaraciju, a tek petina potpuno vjeruje u istinitost podataka s deklaracije. Manje od trećine ispitanih smatra kako su proizvodi do sada bili zadovoljavajuće zdravstveno ispitani. Kako bi mogli biti sigurni u kvalitetu prehrambenih proizvoda koje kupuju i konzumiraju, ispitanici rješenje vide u certifikatu izvrsnosti kvalitete. 92.8 posto ispitanih tvrdi da bi najradije kupovali proizvode čiju kvalitetu potvrđuje certifikat utemeljen na laboratorijskoj analizi.
Novi certifikat garantira proizvod izvrsne kvalitete
Laboratorij hrane i pića pokrenuo je projekt izrade certifikata Izvrsnost proizvoda, koji donosi jasnu i mjerljivu ocjenu kvalitete pojedinačnog proizvoda. Iza oznake Izvrsnost proizvoda krije se niz egzaktnih pokazatelja: mikrobioloških, kemijskih i senzorskih osobnosti hrane koji uz ocjenu podobnosti ambalaže čine jedinstvenu cjelinu proizvoda kao takvog.
'Građani sada mogu dobiti proizvod izvrsne kvalitete, mnogo detaljnije ispitan i zdravstveno ispravan. Dodatno, provjerava se kvaliteta ambalaže, nutrititivna komponenta, provjerava se da li je sastav proizvoda točno onakav koji piše na deklaraciji i da nema dodatnih tvari, također provjerava se okus, miris i boja, te se pazi da proizvod ne sadrži umjetne boje i konzervase', objasnio nam je prof. dr. Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
'Ankete su pokazale kako kupci gledaju deklaracije, ali ih ne razumiju. Uz certifikat 'Izvrsnost proizvoda' potrošači dobivaju jednostavan i siguran način odabira hrane, koja je prošla kontrolu stručnog tima, akreditiranih laboratorija i nezavisnih državnih institucija', objasnio je mr.sc. Marijan Katalenić, voditelj laboratorija za znanstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
U Hrvatskoj ne postoji slični certifikat
U Hrvatskoj ne postoje slične oznake kvalitete, iako postoje druge oznake kojima se vrednuju između ostalog i prehrambeni proizvodi. No, velika je razlika u načinu vrednovanja proizvoda, jer postojeće oznake nisu oznake kvalitete budući da se ti certifikati dodjeljuju na temelju rezultata anketiranja potrošača, a ne temeljem rezultata laboratorijskih istraživanja.
Više info na: www.lhip.hr
Stručni tim
Laboratorij hrane i pića idejno su osmislili i osnovali gastro entuzijasti okupljeni oko Wine & Gastro Academy.
LHiP je okupio najvažnije i najstručnije ljude iz akademske zajednice (Prehrambeno-biotehnološki fakultet), laboratorijske prakse u kontroli kvalitete hrane (Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, itd.), regulatore (Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatska agencija za hranu, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista), te eminentne neovisne privatne institucije (Vinart, Vitaminoteka) kako bi na najbolji način obuhvatili temu kontrole i definiranja novog sveobuhvatnog sustava kvalitete prehrambenih proizvoda.