Znaš li kad je riječ o 'običnoj prehladi', a kad je nešto ozbiljnije?

shutterstock
Dok koronavirus dostiže svoj vrhunac, mnogi od nas koji kišemo, šmrcamo ili imamo problema s dišnim putovima s pravom se pitamo što je posrijedi - obična prehlada ili virus? Simptomi koronavirusa u mnogočemu su slični simptomima prehlade pa je korisno znati razlikovati ih
Vidi originalni članak

Među mnogim informacijama koje u posljednje vrijeme kruže moglo se čuti i kako je COVID-19 poput „obične prehlade“ ili kako se očekuje da će postati bolest poput sezonske gripe. Usprkos tomu što su simptomi koronavirusa u mnogočemu slični simptomima prehlade, korisno je naučiti ih razlikovati. Obična prehlada zajednički je naziv za sve infekcije gornjih dišnih putova uzrokovane virusom koji stvara upalu u nosu i grlu. Simptomi su: hunjavica, kihanje, začepljenje nosa i ušiju, lagana bol u ždrijelu, povišena tjelesna temperatura i bol u mišićima. Prehlada obično traje od šest do sedam dana nakon čega dolazi do potpunog oporavka, ali klinička slika i intenzitet bolesti ovise o uzročniku i dobi osobe koju pogađa. 

Uzročnici prehlade

Običnu prehladu uzrokuje više od 200 tipova virusa. U 10 do 40 posto slučajeva riječ je o rinovirusima, a slijede ih koronavirusi kao uzročnici 20 posto prehlada, respiratorni sincicijski virus, virus parainfluenze i ostali. Zbog činjenice da postoji više vrsta koronavirusa, od kojih neki uzrokuju i prehladu, u javnosti se pojavio mit da je virus koji uzrokuje bolest COVID-19 tek mutacija obične prehlade. No koronavirus koji uzrokuje COVID-19 potpuno je novi i nije proizašao izravno iz koronavirusa koji uzrokuju prehlade. Koronavirusi predstavljaju obitelj povezanih virusa. Neki od članova te obitelji mogu zaraziti ljude, a neki isključivo životinje. Smatra se da je koronavirus koji uzrokuje COVID-19 nastao u životinji-domaćinu (primjerice u šišmišu), a zatim mutirao dovoljno da može zaraziti ljude.

Kako ublažiti prehladu?

S obzirom na to da se za liječenje virusne infekcije ne koriste antibiotici, prehlada se liječi simptomatski, što uključuje otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma. Potrebno je odmarati se, provjetravati prostorije u kojima se boravi, piti dovoljno tekućine i uzimati vitamin C. Također uzimanjem farmaceutskih pripravaka poput Ibuprofena snizit će se povišena temperatura te umanjiti ostali simptomi. Ibuprofen je provjeren lijek s vrlo dobrim sigurnosnim profilom, koji se već više od 30 godina koristi u samoliječenju za snižavanje povišene tjelesne temperature i ublažavanje bolova, između ostaloga i u slučajevima virusnih oboljenja.

Među mitovima koji su se pojavili u javnosti u vrijeme širenja koronavirusa našao se i onaj da lijek Ibuprofen može pogoršati simptome COVID-19. No važno je reći kako ne postoji nijedan znanstveni dokaz u prilog tomu, a to su potvrdile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europska agencija za lijekove (EMA), Agencija za hranu i lijekove SAD-a (FDA) te razna druga zdravstvena tijela.

Kad je nešto ozbiljnije od prehlade?

Zbog sličnih simptoma s drugim bolestima, često pretpostavljamo da smo samo prehlađeni i ne posjećujemo liječnika. Ali prehlada, nije uvijek samo prehlada. Zbog toga je bitno prepoznati razliku između prehlade i nečeg ozbiljnijeg. Evo na što trebaš obratiti pozornost:

1. Simptomi u trajanju dužem od tjedan dana

Uobičajena prehlada obično traje između šest i sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog oporavka. Međutim, ako kašalj i drugi simptomi tipični za prehladu potraju dulje, mogu biti simptomi astme, upale pluća ili neke drugih problema povezanih s plućima. Još jedan znak da se ne radi o običnoj prehladi je ako se simptomi s vremenom pogoršavaju.

2. Visoka temperatura

Iako prehlade uzrokuju povišenu temperaturu, ona obično ne iznosi više od 38°C. Ako je tvoja temperatura viša od toga, imaš groznicu i često se preznojavaš, tada je to pokazatelj da je posrijedi bakterijska ili neka druga infekcija.

3. Suzenje ili svrbež očiju

Ovi simptomi češći su znak alergije, nego prehlade i često ih je teško razlikovati. Zato treba obratiti pozornost na to postoje li popratni simptomi tipični za alergije, kao što su lagana glavobolja, oticanje jezika i trbušni grčevi.

4. Pištanje

Kašljanje je tipičan simptom prehlade, ali ako je popraćeno piskutavim zvukom i stezanjem u prsima, to znači da se pojavljuje napadaj astme. Tijekom astmatičkog napadaja dolazi do oticanja dišnih putova (laički rečeno) te disanje postaje otežano, kao da pokušavaš disati kroz slamku napunjenu vatom.

5. Gubitak težine

Ako je razlog zbog kojega gubiš kilograme smanjen unos hrane, onda te taj simptom ne treba zabrinjavati. Ali ako jedeš uobičajeno, prehlađena si i gubiš na težini, to može biti povezano s bolesti štitnjače i s nekim oblicima raka.

Razlika između prehlade i koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom slični su simptomima prehlade. U nastavku provjeri kako ih razlikovati: 

Posjeti missZDRAVA.hr