Žena koja je preboljela rak vrata maternice s nama je podijelila svoju priču

Foto: INA
Danas se obilježava Dan mimoza kako je simbolično nazvan dan osvještavanja o prevenciji raka vrata maternice, najčešćim zloćudnim tumorom spolnih organa u žena srednje dobi.
Vidi originalni članak

Zapravo pronaći sugovornicu na Danu mimoza koja će govoriti o tome što znači ta vrsta raka bilo je vrlo teško jer se uz rak vrata maternice vežu određene stigme, posebno uz žene koje su ga preboljele. Međutim, Daria Ivanjek je s nama podijelila svoju priču: 

mjesec borbe protiv raka vrata maternice Rak vrata maternice: Glavni uzrok nastanka i načini prevencije

"Sad je već prošlo pet godina, saznala sam sasvim slučajno, a razmak između dva Papa test bio je deset mjeseci. Bez ikakvih simptoma, naznaka bilo kakve bolest, otkriven mi je rak vrata maternice. Nakon toga sam išla na razne pretrage prije samog zahvata na kojima se pokazalo da je prisutan HPV virus. Dakle, prije zahvata morate proći uzimanje raznoraznih briseva i virusa da se vidi koji je uzrok nastanku HPV-a. Otkako sam saznala da imam rak grlića maternice do njegovog izlječenja prošlo je tri mjeseca. Sad se dobro osjećam i svaki nalaz nakon toga je u redu. Apeliram da gospođe i mlade djevojke koje su spolno aktivne da se testiraju jer doslovno pet minuta može nekome spasiti život."

Obilježavanju Dana mimoza na Cvjetnom trgu u Zagrebu prisustvovala su i poznata lica, među kojima su potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a obojica su po struci liječnici. Program je vodila Karmela Vukov Colić, a svi su naglašavali važnost osvještavanja, cijepljenja i redovitih ginekoloških pregleda

"Važno je da se kao nacija osvijestimo da možemo napraviti više u prevenciji kako bi što prije spoznali da svatko može oboljeti od raka i da je dobro neke stvari izbjegavati", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Glavni uzrok raka vrata maternice je dugotrajna neliječena upala rodnice

Danas sa sigurnošću znamo da je glavni uzročnik nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena visokorizičnim humanim papilomavirusom (HPV). Skupinu humanih papilomavirusa  (HPV) čini više od 200 tipova virusa, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Više od 80% slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV-om (humanim papilomavirusom) tipa 16 i 18. Ti tipovi HPV-a visokog rizika svojom dugotrajnom prisutnošću u organizmu mogu uzrokovati intraepitelne lezije (neoplazije) visokog stupnja koje, ako su neliječene, mogu uzrokovati rak. Intraepitelne lezije se najčešće pojavljuju na vratu maternice (cerviksu) i zato su široj javnosti najpoznatije kao CIN-ovi (cervikalne intraepitelne neoplazije).

Posjeti missZDRAVA.hr