Zašto trebaš prestati nositi gumicu za kosu oko ruke, nije samo zbog cirkulacije

shutterstock
Iako si možda čula da nošenje gumice za kosu na zapešću nije dobro za zdravlje, velika je šansa da na to nisi obraćala puno pažnje.
Vidi originalni članak

Većina žena smatra da im je upravo to mjesto praktično za njeno nošenje, jer im je na dohvat ruke, a s novijim verzijama i oblicima, poput onih spiralnih, gumice su dobile i novu svrhu, pa osim za vezanje kose, mogu poslužiti i kao svojevrsne narukvice.

njega kose ljeti Pet stvari koje tvoja kosa treba kako bi ljeto prošlo bez posljedica

Međutim, ispada da priče o tome da su one loše za zdravlje nisu samo prolazne informacije, već da bi ih trebala shvatiti ozbiljno jer one mogu biti loše za tvoje zdravlje, a evo i zašto te kako one na njega mogu utjecati.

Gumice za kosu koje stežu tvoje zapešće mogu uzrokovati probleme s cirkulacijom

Kada na svoje zapešće staviš gumicu koja nije dovoljno široka ili je još nova, pa se nije rastegnula, dolazi do pritiska krvnih žila. To ometa normalno kretanje krvi kroz tvoj organizam, a kao rezultat toga, ako ju dugoročno ili često tako nosim, to bi moglo dovesti do sindroma karpalnog tunela ili ukočenosti prstiju, prenosi Bright Side.

Može prouzročiti infekcije

Audree Kopp iz SAD-a mlada je djevojka koja je bila šokirana činjenicom da je nošenje preuske gumice na njenom zglobu uzrokovalo pojavu ne jedne, već tri različite infekcije. "Usred kaosa sa seljenjem iz jednoga stana u drugi, primijetila sam da mi je na zapešću nastala malena kvrga. Kroz nekoliko dana ona je narasla te je dobila crvenu boju. Otišla sam liječniku i dobila antibiotike. Nakon što se kvrga nije maknula, otišla sam na drugi pregled i bila mi je zakazana hitna operacija", rekla je Kopp za CBS News. 

vitamini i rast kose Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti

"Audree je imala veliki apsces ili nakupinu gnoja na stražnjem dijelu ručnoga zloba. U osnovi, mi smo napravili rez i istiskali ga van", navela je doktorica Amit Gupta te je rekla kako je spomenuti gnoj nastao zbog bakterija koje su bile na njenoj gumici za kosu te su s nje prešle na kožu i ušle unutar organizma. "Nisam mogla vjerovati, mislila sam da je to zbog ugriza pauka ili neke druge životinjice, a ne zbog gumice za kosu", zaključila je Kopp.

Dakle, zbog trenja i kompresije koju na koži stvara preuska gumica može doći do razvoja infekcije te popratnih zdravstvenih problema.

Može narušiti tvoj izgled

Nakon dva zdravstvena razloga, jedan koji nismo mogli izbaciti jest i taj da nošenje gumice za kosu na zapešću, pogotovo one veće i mekše, koja manje oštećuju kosu (eng. scrunchie) osim što nije zdravo, nije ni praktično. Iako su ih djevojke prije rado nosile kako na glavi, tako i na ruci spomenuti stil na trenutak je ponovno zaživio i dalje se 'najurednijim' izgledom smatra decentno nošenje nakita - satova, narukvica ili prstenja, a ne gumica za kosu na rukama. 

No, ono važnije od samoga izgleda, o kojemu se često ne bi trebalo ni raspravljati jer svatko ima svoj stil, jest i činjenica da one nisu ni pretjerano sigurne za nošenje oko zapešća. Osim bakterija koje prenose iz kose, one nisu sigurne niti zbog svoje veličine, širine i dužine (ako na sebi imaju i određene dodatke poput mašne ili lepršajuće čipke). Naime, njima možeš zapeti za određene stvari i tako prouzročiti ozljedu koja se vjerojatno ne bi dogodila da si ju nosila u torbici ili džepu ili bilo kojem drugom također veoma brzo pristupačnom mjestu.

Koja je tvoja omiljena vrsta gumice i na koji način ju nosiš u torbici, na ruci ili ju držiš na posebnom mjestu sve dok ju ne koristiš (jer svi smo dobro upoznati s činjenicom koliko se brzo one zagube)?

Masna kosa Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje prirodne maske za kosu Suha i oštećena kosa: Rješenje su ove 3 domaće maske s maslinovim uljem

Posjeti missZDRAVA.hr