WHO upozorava da koronavirus možda nikada neće nestati

Guliver/Shutterstock
U Hrvatskoj je do 19. svibnja ukupno bilo potvrđeno 2232 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih se 1947 oporavilo, a 96 je preminulo. Dosad je testirano ukupno 55.800 osoba.
Vidi originalni članak

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan upozorio je kako se ne treba pouzdati u predviđanja kada će koronavirus nestati. On je naime naveo da čak i da se cjepivo za njega pronađe, za njegovu kontrolu bit će potreban "ogroman napor."

UN je u međuvremenu upozorio da pandemija izaziva "širok spektar nevolja i pogađa i mentalno zdravlje - posebno u zemljama u kojima nedostaje ulaganja u mentalnu zdravstvenu zaštitu."

Greenpeace Hrvatska 10 jednostavnih načina kako brinuti jedni o drugima za vrijeme pandemije koronavirusa

"Važno je sve misli staviti na stol, pa i ovu: ovaj virus može postati  još jedan od endemičnih virusa u našim zajednicama, ali možda nikad neće nestati", rekao je Ryan na virtualnoj konferenciji za novinare iz Ženeve. "HIV također nije nestao - i pomirili smo se s tim"

Dalje je naveo kako osobno ne vjeruje da "bilo tko može predvidjeti kada i kako će on nestati, ako uopće nestane". Trenutno je u fazi razvoja više od 100 potencijalnih cjepiva, ali Ryan napominje da postoje i druge bolesti, poput ospica, koje još uvijek nisu uklonjene unatoč postojanju cjepiva za njih.

Stanje koronavirusa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je do 19. svibnja ukupno bilo potvrđeno 2232 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih se 1947 oporavilo, a 96 je preminulo. Dosad je testirano ukupno 55.800 osoba.

Već nekoliko tjedana popuštaju se restriktivne mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze, pa su tako od ovog ponedjeljka, 18. svibnja, ponovno dopušteni koncerti, kao i predstave i projekcije filmova u kinima.

Nadalje, Slovenska vlada jučer je donijela odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

jedan od pet zaraženih razvije ozbiljne simptome 13 priznatih simptoma koronavirusa i 6 najčešćih komplikacija

Također, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je jučer da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s korona virusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa. "Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa doprinijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe protiv COVID-19, " rekao je Đikić, a prenosi 24sata.

Podsjećamo, kao najbolja obrana od ovog virusa navedeno jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Na službenim stranicama Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu tako možemo pronaći upute izdane za škole i predškolske ustanove, informacije vezane uz putovanja i ostala bitna priopćenja. 

Posjeti missZDRAVA.hr