Vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Pexels Kada će kraj? # COVID 19
Vlada je na sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije koronavirusa te s radom prestaje Stožer, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom donosit će Ministarstvo zdravstva.
Vidi originalni članak

Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, a premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice  rekao da je važno iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvući pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama toga tipa.

Najavio je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima vezanima uz covid-19. Odluku o proglašenju epidemije koronavirusa na području Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš donio je 11. ožujka 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju i ta odluka prestaje važiti s danom objave današnje Vladine odluke u "Narodnim novinama".

Od koronavirusa u Hrvatskoj je preminulo 18.213 osoba

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježen 25. veljače te godine, da bismo do 27. ožujka imali već više od 500 potvrđenih slučajeva, a prvi smrtni slučaj 18. ožujka. Od 25. veljače 2020. godine pa do 8. svibnja ove godine ukupno je zabilježeno 1.273.256 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 18.213 preminulo, a ukupno se oporavilo 1.254.564 osoba.

Prvu godinu pandemije obilježio je proljetni lockdown, online nastava, zabrana zadržavanja na ulicama, e-propusnice za napuštanja prebivališta i boravišta. Stroge restrikcije bile su na snazi od kraja ožujka do sredine svibnja, nakon čega je uslijedilo postupno popuštanje. Prva isporuka cjepiva u Hrvatsku je stigla krajem prosinca 2020. i tada smo bili na vrhuncu drugog vala širenja zaraze, dnevno je umiralo preko 90 ljudi, a broj novozaraženih iznosio je preko 4500. 

kraj pandemije na vidiku WHO: Covid više ne predstavlja globalnu opasnost

Zaraza se razbuktavala u valovima, ovisno o mutiranju virusa, a na vrhuncu četvrtog vala epidemije u Hrvatskoj, 10. studenoga 2021. godine, zabilježeno je 7315 novozaraženih u jednom danu, no početkom 2022. prekretnicu u razvoju epidemije donijela je postupna dominacija omikron varijante, koja se brzo širi, ali većinom ne izaziva teže kliničke slike. Uvođenje epidemioloških mjera pratili su od jeseni 2020. i prosvjedi korona-skeptika, protivnika obaveznog nošenja maski i svih ostalih mjera zaštite od epidemije.

Prema službenim podacima, zaključno sa 7. svibnja u Hrvatskoj je utrošeno 5.361.812 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,96 posto ukupnog stanovništva, odnosno 71,34 posto odraslog stanovništva.

optimistični rezultati istraživanja Lijek protiv dugog covida na pomolu

Posjeti missZDRAVA.hr