U Meksiku proizveli masku koja neutralizira koronavirus, periva je i za višekratnu upotrebu

Screenshot/YouTube Stvorili su masku za lice pomoću nanosloja srebra i bakra koja neutralizira virus SARS-CoV-2.
Istraživači s Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku (UNAM) stvorili su masku za lice pomoću nanosloja srebra i bakra koja neutralizira SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid-19, objavljeno je u četvrtak u službenom glasilu sveučilišta.
Vidi originalni članak

Stvorili su masku za lice pomoću nanosloja srebra i bakra koja neutralizira virus SARS-CoV-2. UNAM naziva troslojnu antimikrobnu masku za lice SakCu; Sak na majanskom jeziku znači srebro, a Cu je kemijski simbol za bakar.

Kako bi testirali masku, istraživači su uzeli kapi s virusom od pacijenata pozitivnih na covid-19 u bolnici Juarez u Meksiku i stavili ih na srebrno-bakreni film taložen u polipropilenu. UNAM je rekao da, ako je koncentracija virusa visoka, virus nestaje za više od 80 posto u otprilike osam sati, a ako je virusno opterećenje nisko, u dva sata nije otkrivena niti jedna RNA virusa.

"Nakon dodira s nano-slojem srebro-bakar, membrana SARS-CoV-2 pukne i njezina RNA je oštećena", navodi se u novinama. "Stoga, čak i ako se SakCu zbrine na nepropisan način, to neće predstavljati problem jer ne ostaje zagađen, poput mnogih maski koje se bacaju". Maska za lice se može ponovno koristiti i može se prati do 10 puta bez gubitka biocidnih svojstava.

UNAM ne proizvodi masku za masovnu proizvodnju i rekao je da trenutno ima kapacitet za proizvodnju 200 maski dnevno. Istraživanje je vodio UNAM -ov Institut za istraživanje materijala.

bit će potrebno docjepljivanje Objavljeno koliko traje zaštita od cjepiva i u kojem postotku manje štiti od delta soja

Posjeti missZDRAVA.hr