Sve novorođene bebe će se od 1. ožujka testirati na tešku nasljednu bolest

Pexels Testiranje će započeti od 1. ožujka
Spinalna mišićna atrofija (SMA) je genetski nasljedno stanje koje je potrebno otkriti i liječiti u što ranijoj dobi
Vidi originalni članak

Sve novorođene bebe u Hrvatskoj od 1. ožujka testirat će se na rijetku genetsku bolest zvanu spinalna mišićna atrofija, javlja Dnevnik Nove TV.  "Nalazimo se u prostoriji koja je posebno posvećena probiru za spinalnu, tu se nalazi sva potrebna oprema, tu su dva PCR uređaja. I to kreće od 1. ožujka!" rekla je Dunja Rogić, predstojnica Kliničkog Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.

Na Rebru su se do sada radili probiri na još osam rijetkih genetskih bolesti. Rezultati testa bit će poznati kroz nekoliko sati, a u slučaju pozitivnog testa može se što prije započeti s terapijom. 

Spinalna mišićna atrofija (SMA) je genetski nasljedno stanje koje čini mišiće slabijima i uzrokuje probleme s kretanjem, navodi NHS. Postoji četiri tipa SMA, a u prošlosti su bebe rođene s tipom 1 rijetko živjele duže od prvih nekoliko godina života. Napretkom medicine i dijagnostike omogućeno je rano dijagnosticiranje i liječenje spinalne mišićne atrofije što uvelike utječe na ishod bolesti. Ostali tipovi ne utječu značajno na životni vijek.

Radi se o ozbiljnom stanju koje se s vremenom pogoršava i narušava kvalitetu života, ali postoje tretmani koji pomažu u otklanjaju simptoma. Važno je s terapijom započeti što ranije kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i poboljšao ishod. Upravo zato je ova vijest odlična za sve buduće roditelje.
 

Genetski testovi - da ili ne? Chris Hemsworth otkrio da ima gensku predispoziciju za Alzheimerovu bolest

Posjeti missZDRAVA.hr