Stopa preživljenja s metastatskim rakom dojke

shutterstock Liječenje metastatskog raka dojke oboljelima produžava stopu preživljenja i poboljšava kvalitetu života
Svake godine u Hrvatskoj gotovo tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Metastatski rak dojke, odnosno proširenu bolest, nije moguće izliječiti. Ipak, pacijentice danas mogu dugo živjeti, uz održavanje dobre kvalitete života, zahvaljujući novim i modernim terapijama.
Vidi originalni članak

U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima. Osim lokalnog liječenja, poput kirurškog zahvata i zračenja, postoji i sustavno liječenje koje podrazumijeva primjenu lijekova. Ono uključuje kemoterapiju, antihormonsku terapiju, uvriježenu kao hormonsku ili endokrinu, a odnedavno i kombinaciju antihormonske terapije i nove skupine lijekova koji se nazivaju CDK4/6 inhibitori, a koji djeluju ciljano na malignu stanicu. Ciljana kombinirana terapija predstavlja suvremenu terapijsku opciju koja produljuje vrijeme bez napredovanja bolesti. Time se odgađa primjena kemoterapije, a bolesnicama osigurava bolja kvaliteta života, bez nuspojava kakve nosi kemoterapija koja sustavno djeluje na organizam, izazivajući mučnine, opadanje kose i slično, što osobito pogađa žene.

Metastatski rak dojke

Rak dojke u stadiju 4 odnosi se na rak koji se proširio (metastazirao) izvan tkiva dojke i lokalnih limfnih čvorova u druga područja tijela. U slučaju raka dojke, dobivanje dijagnoze stadija 4 može značiti da je rak dosegao organe izvan dojki, poput kostiju ili pluća. Petogodišnja stopa preživljenja nakon dijagnoze za osobe s rakom dojke u stadiju 4 iznosi 28 posto, prema Američkom društvu za rak (American Cancer Society - AMS). Ovaj postotak je znatno niži od ranijih faza. Za sve faze, ukupna stopa petogodišnjeg preživljavanja je 90 posto. Budući da su stope preživljenja veće u ranim fazama raka dojke, rana dijagnoza i liječenje su ključni. Ali pravi tretman za stadij 4 raka dojke može poboljšati kvalitetu života i dugovječnost.

O čemu ovisi prognoza za metastatski rak dojke

Metastatski rak dojke nije isti za sve koji ga imaju. Prema Nacionalnoj zakladi za rak dojke, simptomi u stadiju 4 ovisit će o stupnju do kojeg se rak proširio u tijelu. Iako trenutno nema lijeka za metastatski rak dojke, može se liječiti. Pravilno liječenje može povećati kvalitetu života i dugovječnost. Očekivano trajanje života za rak dojke temelji se na statistikama oboljelih i ne može predvidjeti ishod za svaku pojedinu osobu. Sljedeći čimbenici mogu utjecati na očekivani životni vijek osobe s metastatskim rakom dojke:

  • godine života
  • opće zdravlje
  • hormonskom statusu i HER2 statusu
  • vrste tkiva koje je rak zahvatio.

Simptomi metastatskog raka dojke

Simptomi raka dojke u stadiju 4 ovise o mjestu raka i mjestu na kojem se proširio u tijelu. Ako se rak dojke proširio na kosti, oboljela osoba može primijetiti iznenadnu novu bol u kostima. Rak dojke najčešće se širi na rebra, kralježnicu, zdjelicu ili kosti ruku i nogu. Ako se proširio na mozak, moguće su glavobolje, promjene vida ili govora ili problemi s pamćenjem. Rak dojke koji se proširio na pluća ili jetru obično ne uzrokuje simptome.

Liječenje metastatskog raka dojke

Glavni tretmani za stadij 4 raka dojke su ciljane (sistemske) terapije lijekovima koje uništavaju stanice raka gdje god se nalazile u  tijelu. Ovi tretmani mogu uključivati:

  • hormonsku terapiju, zaustavlja ili usporava rast tumora sprječavajući tijelo da proizvodi hormone ili ometa učinak hormona na stanice raka dojke
  • kemoterapija, daje se putem lijekova oralno ili infuzijom
  • imunoterapija, koristi lijekove koji stimuliraju imunološki sustav s ciljem uništenja stanica raka
  • kombinacija ovih terapija.

U nekim slučajevima, operacija ili terapija zračenjem mogu se koristiti za liječenje 4. stadija raka dojke.

Trenutačno ne postoji lijek za stadij 4 raka dojke, ali uz pomoć liječenja može se držati pod kontrolom, često godinama. Osobe s metastatskim rakom dojke moraju se liječiti do kraja života. Ako određeni tretman prestane biti učinkovit, može se pokušati s drugim režimom liječenja. Rak dojke u stadiju 4 može ići u remisiju, što znači da se ne otkriva slikanjem ili drugim pretragama. Patološka potpuna remisija (pCR) označava nedostatak stanica raka u tkivima uklonjenim nakon operacije ili biopsije. Ali rijetko se uzimaju uzorci tkiva tijekom liječenja raka dojke u stadiju 4. To bi moglo značiti da iako je liječenje bilo učinkovito, nije potpuno uništilo rak. Napredak u liječenju raka dojke u stadiju 4 pomaže produžiti duljinu remisije.

Metastatski rak dojke smatra se kroničnom bolešću te ne nestaje i ne ponavlja se. Posljednjih godina, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kod osoba mlađih od 50 godina zabilježen je posebno snažan pad stope smrtnosti od raka dojke. Ti su padovi djelomično posljedica učestalijih pregleda i napretka u liječenju bolesti.

Najbolji izgledi za petogodišnje preživljenje kod metastatskog raka dojke je rano dijagnosticiranje i liječenje. Svaka osoba je drugačija i terapije ne djeluju na sve jednako. Znanstvenici istražuju različite mogućnosti liječenja metastatskog raka dojke i svake godine se izgledi poboljšavaju.

Posjeti missZDRAVA.hr