Kako zaštiti lice od sunca, a izbjeći dobivanje prištića i mitesera

shutterstock Žena nanosi kremu za lice sa zaštitnim faktorom
Na ljestvici od 1 do 10 s koliko veselja čekaš ljeto i morske radosti? Vjerujemo da je ocjena čista - jedanaestica!  No, prije nego se kreneš spremati za plažu slijedi ti uzbudljiva potraga za savršenom kremom za zaštitu kože.
Vidi originalni članak

Fluid za sunčanje, krema za sunčanje u spreju, gel-krema za lice ili matirajući fluid za sunčanje… Kao što vidiš izbor je velik, pa iako je naizgled težak, veseli nas da postoji čitav niz različitih, vrlo učinkovitih, preparata za zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka.  

Proizvodi za lice formulirani su drugačije od onih za tijelo 

Zaštita od sunca vjerojatno neće biti tvoja najveća ljetna investicija (uz karte za hit ljetni festival na Jadranu), ali je definitivno jedna od najvažnijih za zaštitu tvoga zdravlja – prvenstveno od oštećenja od sunca i preranog starenja te puno opasnijeg - raka kože.  
Stoga smo provjerili koliko ima istine u tvrdnjama proizvođača kozmetike kako su neke kreme bolje za lice, a druge za tijelo. Ovaj svojevrsni hype na kraju se pokazao – istinitim! 


"Proizvodi za zaštitu od sunca za lice često su formulirani drugačije od onih za tijelo", objašnjava Neelam A. Vashi, dermatolog s Bostonskog medicinskog centra i docent dermatologije te dodaje: “Kreme za sunčanje za lice lakše su teksture i dizajnirane tako da se lakše upijaju u kožu.” Dakle, ako želiš spriječiti izbijanje prištića, a posebno ako imaš kožu sklonu aknama, izbjegavaj korištenje standardne kreme za sunčanje na licu. Ne brini, možeš ih ponekad zamijeniti ako slučajno pri ruci nemaš kremu baš za lice, no želiš li pravilno njegovati svoju kožu i prevenirati prerano starenje i nepravilnosti na koži – ne napuštaj parfumeriju bez dvije kreme – jedne za lice, a druge za tijelo

5 značajki koje trebaš tražiti u kremi za sunčanje za lice

  1. Široki spektar - Sunce emitira dvije vrste UV zračenja koje mogu naštetiti koži. UVB zrake uzrokuju opekline od sunca, a UVA prijevremeno starenje. Čak i ako zaštitna krema za sunčanje ima visoki zaštitni faktor ne znači da će blokirati UVA zrake; zato mora imati 'široki spektar' da bi to učinila. Osobito ako imaš osjetljivu kožu važno je osigurati da krema za sunčanje blokira zrake koje uzrokuju prerano starenje. 
  2. Nekomedogena - U usporedbi s kožom na tijelu, koža na licu posebno je osjetljiva na izbijanje prištića. Oni mogu biti posljedica začepljenih pora na tvom licu, što potiče nakupljanje bakterija i dovodi do izbijanja akni. Kreme za sunčanje označene kao 'nekomedogene' formulirane su pomoću posebnih sastojaka koji ne začepljuju pore. 
  3. Bez ulja ako imaš masnu kožu - Slično komedogenim proizvodima, kreme za sunčanje koje sadrže određena ulja mogu začepiti pore i potaknuti razvoj akni, osobito kada se pomiješaju s prirodnim uljima tvoje kože. Također, mnoge žene koje koriste kremu za sunčanje na licu nanose je kao temeljni sloj ispod šminke. Naš savjet – izbjegavaj to kad god možeš ! 
  4. Hidratantna ako imaš suhu kožu - Dodavanje kreme za sunčanje povrh hidratantne kreme može zaštititi tvoju kožu. No, utješno je i to da na tržištu postoje i mnoge hidratantne kreme sa zaštitom širokog spektra, stoga ne opterećuj kožu brojnim slojevima – pusti je da uživa na suncu s kvalitetnom zaštitom. 
  5. Bez mirisa ako imaš osjetljivu kožu - Proizvodi s mirisima poznati su po tome što izazivaju iritaciju osjetljive kože lica. Mnoge kreme za sunčanje sadrže mirise bez naznake na pakiranju. Stoga je važno ili da testiraš kremu za sunčanje prije nego što je kupiš  (ako to prodavač dopušta) ili da potražiš kremu za sunčanje posebno označenu 'bez mirisa'. 

Zašto odabrati mineralne filtre? 

Pri odabiru zaštitne kreme za sunčanje trebaš znati i sadrži li kemijske ili mineralne filtre. Naime, kemijski filtri, iako apsorbiraju UV zrake, mogu izazvati neželjene alergijske reakcije osjetljive kože, a svakako ne idu s tvojim ekološkim pogledom na svijet jer imaju i štetan utjecaj na okoliš. Mineralni filtri ne prodiru kroz barijeru kože i stoga nemaju štetan učinak na organizam, pa ih svakako preferiraj! Na tržištu postoji sve više 'Pro Climate' preparata i naš je savjet – 'go for them'! 

Treba li mi zaštitna krema i kada nisam na plaži? 

Vjerujemo kako znaš, posebno ako imaš osjetljivu kožu, da je zaštitna krema obavezna tijekom cijele godine. Dermatolozi preporučuju svojim pacijentima svaki dan nanositi hidratantnu kremu najmanje sa zaštitnim faktorom 30, a borave li vani dulje vrijeme i sa faktorom 50. Čak i ako tvoj dnevni plan uključuje samo hodanje od automobila do točke A, ne zaboravi zaštititi lice zaštitnim faktorom jer je svakodnevno korištenje kreme za sunčanje i njezino redovito obnavljanje - ključ mladolike kože.  

Novije kreme za sunčanje (posebno za lice) formulirane su sa sastojcima koji mogu čak i poboljšati teksturu kože osim što je štite. Zato potraži kreme s antioksidativnim sastojcima a svakako isprobaj i tonirane kreme sa zaštitnim faktorom – osim što štite tvoju kožu ujedno i prikrivaju sve nepravilnosti. 

Kreme za sunčanje iz dm-ove Sundance linije ne sadrže umjetna bojila, parabene ni parafine, vrlo lako se razmazuju i dobro upijaju u kožu, a unutar linije možeš pronaći čak i Pro Climate i veganske preparate za zaštitu od sunca za lice i tijelo što je dodatni plus jer osim što štite tvoje zdravlje, štite i naš okoliš. Ovog ljeta odluči se za Sundance zaštitu od sunca i budi zdrava, vesela i ono najvažnije - sigurna i bezbrižna na suncu!

Posjeti missZDRAVA.hr