Savjet dana: Vježbaj prisutnost u trenutku

Guliver/Shutterstock Nisu sve meditacije iste. Postoji mnogo različitih vrsta meditacije, od kojih se neke značajno razlikuju
Kako bi vam pružili podršku i motivaciju tijekom pandemije koronavirusom i potresa koji nas je pogodio donosimo donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas" U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i priuštiti si dozu mira svaki dan.
Vidi originalni članak

Budite prisutni u trenutku! Trenutak brzo dođe i prođe i više ga ne možemo vratiti. Kod trenutka je super to što ako smo u njega “uronjeni” naše su emocije stišane, a misli pribrane.

Ako nismo prisutni u trenutku već naše misli lete u budućnost dok nešto “usputno obavljamo” tada umaramo naš mozak i gubimo emotivnu kontrolu. Predlažem Vam da u svakodnevici vježbate prisutnost u trenutku, bez obzira na to što radite, a posebno preporučujem vježbanje prisutnosti za vrijeme obroka.

Odvojite bar 5 minuta u danu kad jedete neko voće, jabuku na primjer, kada ćete vježbati svoju usredotočenu svjesnost. Jedite polako obraćajući pažnju na okus, miris, dodir, teksturu, oblik, boje i sve što će vas držati više u tom trenutku.

Mir je uvijek prisutan ako smo prisutni u trenutku

Druga opcija za vas je da se zagledate kroz prozor i pokušavate usmjeriti vašu pažnju, vaš fokus na nešto vani. Nakon nekoliko trenutaka vjerojatno će vam nešto drugo upasti u pogled ili će vam “doći” neke misli, ali pokušajte im odoljeti i ostati usmjereni na predmet na koji ste se usmjeriti.

Nakon minutu promijenite točku svog interesa i ponovite istu proceduru nekoliko puta. Na taj način ćete samo percipirati stvari bez da o njima razmišljate ili da razmišljate o nečem drugom. Pokušajte istu stvar i sa zvukovima ili usmjeravanjem pažnje na stvari određene boje. Mir je uvijek prisutan ako smo prisutni u trenutku i usmjeravamo pažnju, u protivnom smo i dalje usmjereni ali često na krive stvari.

Isti princip pokušavajte koristiti i ostatak dana. S vježbom kao i sa svim drugim stvarima postajete vješti, tako da vježbajte svakodnevno i podučite vježbi svoje ukućane pa tako i djecu!

Na portalu missZdrava ćemo svakodnevno donositi savjete naših stručnjaka koji pišu za vas.

Posjeti missZDRAVA.hr